Nemški podkancler gre v Jordanijo, da bi ocenil, kakšno pomoč Evropa lahko ponudi beguncem

Število beguncev, ki vstopijo v Nemčijo, se je po uvedbi nadzora na mejah, ponovno povečalo. Nemška policija je tako danes zabeležila 9100 nezakonitih vstopov v državo. Dan prej jih je bilo 6000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemški podkancler Sigmar Gabriel je danes napovedal, da 
bo naslednji teden odpotoval v Jordanijo, da bi ocenil, 
kakšno pomoč bi Evropa lahko ponudila beguncem, ki bežijo 
pred sirsko državljansko vojno.  Foto: Wikipedia
Nemški podkancler Sigmar Gabriel je danes napovedal, da bo naslednji teden odpotoval v Jordanijo, da bi ocenil, kakšno pomoč bi Evropa lahko ponudila beguncem, ki bežijo pred sirsko državljansko vojno.  Foto: Wikipedia

BERLIN > Kot je ob tem sporočila nemška policija, so skoraj vsi begunci prišli iz Avstrije. Približno 2000 jih je prišlo z vlaki, ostali pa prek cest in peš.

Nemčija je poostren nadzor na meji začela uveljavljati v nedeljo, in to na meji z Avstrijo. Sedaj so se v Berlinu odločili, da bodo v boju proti tihotapcem z ljudmi in za boljše soočenje z valom beguncev uvedli nadzor tudi na meji s Češko.

V Nemčiji več kot 270.000 še neobravnavanih prošenj za azil

Nemška policija je tako v sredo zvečer sporočila, da nadzoruje mejo na avtocesti A17, ki povezuje Saško na vzhodu Nemčije s Češko.

Nemško notranje ministrstvo je danes tudi sporočilo, da je zaradi osebnih razlogov odstopil vodja nemškega urada za migracije in begunce Manfred Schmidt. Urad je bil v zadnjih dneh trača kritik, saj naj bi na uradu imeli več kot 270.000 še neobravnavanih prošenj za azil.

Notranji minister Thomas de Maiziere je že izrazil obžalovanje zaradi Schmidtovega odstopa in dejal, da je Schmidt, odkar je bil od leta 2010 na čelu urada, delal odlično. Njegovega naslednika naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa imenovali kmalu.

Nemški podkancler gre v Jordanijo

Medtem je nemški podkancler Sigmar Gabriel danes napovedal, da bo naslednji teden odpotoval v Jordanijo, da bi ocenil, kakšno pomoč bi Evropa lahko ponudila beguncem, ki bežijo pred sirsko državljansko vojno. “Sestali se bomo s tamkajšnjim prebivalstvom in begunci. Obiskali bomo enega večjih begunskih centrov,” je sporočil vodja socialdemokratov (SPD). Njegovo dvodnevno potovanje se bo sicer začelo v ponedeljek.

Gabriel je kot “velik škandal” označil dejstvo, da ni dovolj denarja za zagotovitev hrane in vode za več 100.000 sirskih beguncev v regiji. “Nemčija bo povečala financiranje, a prispevati mora tudi Evropa,” je še dejal ter dodal, da je temeljita sprememba politike EU nujna in neizbežna, saj preprosto ni sprejemljivo, da se unija ob begunski krizi zanaša na le nekaj držav, kot so Nemčija, Avstrija in Švedska.

STA


Najbolj brano