Nemški parlament z veliko večino potrdil pomoč Grčiji

Nemški parlament je s prepričljivo večino danes potrdil tretji program finančne pomoči Grčiji v zadnjih petih letih. Za je glasovalo 454 poslancev, 113 jih je bilo proti, 18 pa se jih je vzdržalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški parlament je  potrdil tretji program finančne pomoči 
Grčiji v zadnjih petih letih. Foto: STA
Nemški parlament je potrdil tretji program finančne pomoči Grčiji v zadnjih petih letih. Foto: STA

BERLIN > Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je pred glasovanjem v bundestagu poslance opozoril, da bi bilo Grčiji neodgovorno odreči tretji program pomoči, težak okoli 86 milijard evrov.

“Ni zagotovila, da bo vse to delovalo, vedno lahko obstajajo dvomi ... vendar bi bilo neodgovorno, da bi Grčiji odrekli možnost za nov začetek, potem ko je njihov parlament že sprejel večino [določenih] ukrepov,” je Schäuble dejal v nagovoru.

Pomoč Grčiji so že potrdili parlamenti v Španiji, Estoniji, Avstriji, Latviji, Litvi in na Finskem, danes pa bodo glasovali še na Nizozemskem. Tam se premierju Marku Rutteju v parlamentu obeta razgreta debata in morda celo glasovanje o nezaupnici, ki jo obljublja skrajno-desničarski evroskeptik Geert Wilders.

O grški usodi bodo danes ob 19. uri odločali tudi finančni ministri območja evra v vlogi guvernerjev stalnega mehanizma za stabilnost evra, ki bodo na telekonferenci odobrili izplačilo prve tranše. Grčija mora namreč že v četrtek vrniti 3,4 milijarde evrov Evropski centralni banki. V prvi tranši naj bi Atene dobile 26 milijard evrov.

STA


Najbolj brano