Nemški parlament sprejel zakon o nadzorovanju pametnih telefonov

Nemški parlament je v četrtek sprejel zakon, ki preiskovalcem dovoljuje, da vdrejo v pametne telefone osumljencev in nadzorujejo aplikacije za pošiljanje kodiranih sporočil. Opozicija je zakonu glasno nasprotovala, češ da vdira v zasebnost uporabnikov, ampak je veliki koaliciji uspelo dobiti zadostno podporo, poročajo nemški mediji.

 Foto: Pixabay.Com
Foto: Pixabay.Com

BERLIN > V Nemčiji je sicer že dlje časa reguliran dostop varnostnih oblasti do informacij o telefonskih klicih in besedilnih sporočilih, niso pa še uredili dostopa do različnih aplikacij za pošiljanje sporočil, ki so običajno kodirana. Uporabnik aplikacije za kodiranje sporočil je tako bolj zavarovan pred raznimi vdori in hekerskimi napadi.

Novi zakon pa predvideva, da bodo imeli preiskovalci dostop do teh sporočil in klicev še preden jih aplikacija zakodira. Za vdor in tajno namestitev trojanca potrebujejo preiskovalci sicer še vedno sodno odločbo, piše nemški novičarski portal Tagesschau.

V okviru sprejetega zakona pa so razširili tudi pristojnosti preiskovalcev pri spletnem preiskovanju računalnikov osumljenih.

Do sedaj je tovrsten nadzor veljal predvsem v primerih, ko je nekdo osumljen terorizma, po novem pa so razširili nadzor tudi na primere umora in uboja, deljenja otroške pornografije in hujša kazniva dejanja v povezavi z drogami.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je pojasnil, da kriminalci vedno pogosteje komunicirajo preko aplikacij za šifriranje sporočil, kar otežuje oblastem preiskavo hujših kriminalnih dejanj.

Zakonu so glasno nasprotovali poslanci Levice in Zelenih v bundestagu, saj naj bi predstavljal večji poseg v pravice državljanov. Zeleni so že najavili, da se bodo zaradi zakona pritožili na ustavno sodišče.

Do zakona pa so kritični tudi strokovnjaki s področja za informacijsko tehnologijo. Nemško digitalno združenje Bitkom je opozorilo, da je zaradi zakona pričakovati manj varnosti kot pa več. Kot razumejo zakon, bodo preiskovalci za namestitev škodljive programske opreme izkoristili varnostne luknje in šibke točke, to pa počnejo tudi hekerji pri kibernetskih napadih.

Koalicija na drugi strani zagovarja, da se morajo novi zakoni in varnostni prijemi prilagoditi novim trendom komuniciranja med kriminalci.

STA


Najbolj brano