Nemški parlament potrdil uvedbo izkaznic za begunce

Nemški parlament je v četrtek potrdil zakon, v skladu s katerim bodo begunci v državi dobili enotne izkaznice. Vsebovale bodo podatke o državi izvora in prstne odtise beguncev, omogočile pa bodo vzpostavitev centraliziranega sistema podatkov o beguncih. Sistem bodo uveljavili februarja, v celoti pa do poletja.

Nemški parlament je  potrdil zakon, v skladu s katerim bodo 
begunci v državi dobili enotne izkaznice. Vsebovale bodo 
podatke o državi izvora in prstne odtise beguncev, omogočile 
pa bodo vzpostavitev centraliziranega sistema podatkov o 
beguncih. Foto: STA
Nemški parlament je potrdil zakon, v skladu s katerim bodo begunci v državi dobili enotne izkaznice. Vsebovale bodo podatke o državi izvora in prstne odtise beguncev, omogočile pa bodo vzpostavitev centraliziranega sistema podatkov o beguncih. Foto: STA

BERLIN > Centraliziran sistem bo omogočil vsem vladnim agencijam dostop do podatkov o prosilcih za azil. Namen je pospešitev njihove registracije, kot tudi vodenje evidence o beguncih, potem ko jih je v državo lani prispelo rekordnih 1,1 milijona, poroča Deutsche Welle.

Predlog zakona je vložila vlada kanclerke Angele Merkel.

Februarja bodo tako begunci, ki so registrirani, dobili izkaznice, ki bodo vsebovale potrebne informacije za prošnjo za azil. Poleg osebnih podatkov bodo vsebovale še prstne odtise, državo izvora, kontaktne podatke, informacije o zdravstvenem stanju - kot so cepljenja -, pa tudi o izobrazbi oziroma poklicnih kvalifikacijah.

To naj bi omogočilo hitro integracijo azilantov na trg dela, prav tako pa pravičnejšo razporeditev med zveznimi deželami.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prebežniki brez dokumenta v prihodnje ne bodo mogli zaprositi za azil, prav tako ne bodo imeli dostopa do socialnih ugodnosti, ki sicer pripadajo prosilcem za azil.

V celoti naj bi sistem po pričakovanjih uveljavili do poletja.

Za spremembe se je vlada odločila po kritikah decentraliziranega sistema, ki je omogočal večkratno registracijo beguncev, pa tudi to, da so nekateri prosilci za azil dajali lažne podatke.

STA


Najbolj brano