Nemški par Grčiji plačal 875 evrov reparacij

Nemški par je med obiskom v Grčiji mestni hiši v pristaniškem mestu Nafplio plačal 875 evrov, kar je označil za del nemških reparacij za drugo svetovno vojno. Grški tisk je dejanje para v sredo označil za herojsko.

Nemški par je med obiskom v Grčiji mestni hiši v pristaniškem mestu Nafplio plačal 875 evrov, kar je označil za del nemških reparacij za drugo svetovno vojno.
Nemški par je med obiskom v Grčiji mestni hiši v pristaniškem mestu Nafplio plačal 875 evrov, kar je označil za del nemških reparacij za drugo svetovno vojno. 

ATENE > “Včeraj zjutraj sta prišla v moj urad in dejala, da želita popraviti ravnanje svoje vlade. Sama sta izračunala, da vsak Nemec Grčiji za tisto, kar je plačala med drugo svetovno vojno, dolguje 875 evrov,” je povedal župan Nafplia Dimitris Kocuros.

Nacisti so med drugo svetovno vojno štiri leta okupirali Grčijo, v tem času pa grško centralno banko prisilili k posojilu tretjemu rajhu, zaradi česar je država finančno propadla. Po ocenah nekaterih virov v Atenah naj bi Nemčija Grčiji še vedno dolgovala približno 162 milijard, kar je več kot polovico sedanjega grškega dolga.

Njun denar so že donirali lokalni dobrodelni organizaciji. Župan je še povedal, da je nemški par Nafplio izbral, ker je bilo to mesto prva prestolnica Grčije v 19. stoletju.

Po poročanju medijev sta reparacije plačala Ludwig Zacaro in Nina Lahge. Zacaro naj bi bil upokojen, Lahgejeva pa naj bi bila zaposlena za skrajšan, 30-urni delavnik. Žal naj ne bi imela dovolj denarja, da bi plačala vsak svoj del reparacij.

Grčija, ki jo pesti uničujoč dolg, že nekaj časa trdi, da ji Nemčija dolguje denar za izsiljeno medvojno posojilo in druge reparacije. Premier Aleksis Cipras je nedavno dejal, da ima Grčija moralno dolžnost zahtevati plačilo reparacij. Nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel je tovrstne pozive minuli teden zavrnil.

STA


Najbolj brano