Nemški nogometaši pozvali rojake, naj bodo strpni do beguncev

Begunska kriza, ki je v zadnjih tednih zajela Evropo, ne pozna meja, pa tudi ne strogo ločenih področij. Tako so se danes na politično dogajanje odzvali tudi nemški nogometni reprezentanti, ki so pozvali rojake, naj bodo strpni do beguncev ter da naj sovraštvu do tujcev pokažejo rdeč karton.

Mesut Özil Foto: Wikipedia
Mesut Özil Foto: Wikipedia

BERCHTESGADEN > Nemški nogometaši so obsodili napade v Nemčiji, kjer so v zadnjih dneh nekateri tudi z nasiljem protestirali proti prihodu številnih beguncev v njihovo državo. Nogometaši so objavili posnetek, v katerem kapetan Bastian Schweinsteiger in soigralci pozivajo k ustavitvi nasilja in sodržavljanom polagajo na srce, da naj bodo strpni in spoštljivi ter tujcem pomagajo pri integraciji.

V Nemčiji letos pričakujejo kar 800.000 prosilcev za azil, samo v sredo pa jih je meje prečkalo več sto. Skupno je nemška policija letos naštela že 125.000 beguncev, največ iz Sirije. Nasilne proteste proti beguncem je že ostro obsodila kanclerka Angela Merkel, zdaj so se ji pridružili še nogometaši.

Toni Kroos je pojasnil, da se je igralcem zdelo nujno nekaj storiti: “Mislim, da bi Nemčija kot ena najbogatejših držav na svetu morala pomagati.” Njegov soigralec v reprezentanci, zvezdnik münchenskega Bayerna Thomas Müller, pa meni, da morajo v državnem vrhu najti rešitve, toda poudarja tudi, da “je naša prva naloga pomagati tem ljudem”.

V videu sodelujejo Schweinsteiger, Jerome Boateng, Ilkay Gündogan, Mesut Özil in Toni Kroos, ki kratko sporočilo s pozivom sodržavljanom končujejo z napisom Gegen Gewalt und Fremdenhass (proti nasilju in sovraštvu do tujcev). Izbor Özila, Boatenga in Gündogana ni naključje, vsi trije imajo nenemške korenine.

Predstavniki Nemške nogometne zveze (DFB) pa med pripravami na reprezentančno tekmo s Poljsko načrtujejo tudi obisk enega od zbirnih centrov za begunce v Egelsbachu pri Frankfurtu, odigrali pa bodo tudi dobrodelno tekmo z ekipo Refugee United - z moštvom, ki ga sestavljajo begunci.

STA


Najbolj brano