Nemški minister: 800.000 prosilcev za azil na dolgi rok preveč

Nemčija po mnenju notranjega ministra Thomasa de Maiziera na dolgi rok ne more sprejeti 800.000 prosilcev za azil, kolikor jih v državi pričakujejo letos, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glavna evropska destinacija za begunce je Nemčija. Foto: Pierluigi Bumbaca
Glavna evropska destinacija za begunce je Nemčija. Foto: Pierluigi Bumbaca

BERLIN > “Letos to moramo in bomo poudarili. Dolgoročno je 800.000 prosilcev za azil preveč za državo, kot je Nemčija,” je opozoril minister v današnji jutranji oddaji televizije ZDF. To po njegovih besedah velja še posebej v primerjavi s prispevki drugih evropskih držav. “Zdaj sprejmemo 40 odstotkov vseh beguncev v EU,” je poudaril.

Dodal je, da je prepričan Evropejec in da se zavzema za odprte meje. “A če se druge evropske države ne držijo pravil, potrebujemo drug sistem, ki bo deloval,” je povedal.

Thomas De Maiziere je k ukrepanju znotraj EU pozval že v sredo, ko je razkril oceno števila prosilcev za azil v letošnjem letu. Znova je kot nesprejemljivo in sramotno za Evropo označil veliko število iskalcev azila iz balkanskih držav.

Kanclerka Angela Merkel je v nedeljo posvarila, da bi lahko problematika z begunci za Evropsko unijo postala večji izziv kot grška finančna kriza. Obenem je pozvala k usklajenemu pristopu v Bruslju.

Nemčija se letos spopada z drastičnim porastom števila prošenj za azil. Migranti povečini prihajajo s konfliktnega območja v Siriji, pa tudi iz držav, kjer ni vojaškega konflikta, denimo iz Albanije, Srbije in Kosova.

V prvih sedmih mesecih je Nemčija, sicer glavna evropska destinacija za begunce, zabeležila več kot 218.000 prošenj za azil, kar je več kot dvakrat več v primerjavi z letom poprej, ko je v celotnem letu za azil zaprosilo nekaj več kot 200.000 ljudi.

STA


Najbolj brano