Nemški bundestag zaostril protiteroristične zakone

Nemški bundestag je v četrtek zvečer zaostril protiteroristično zakonodajo. V Nemčiji bo tako po novem kaznivo potovanje na bojišča v Siriji in Iraku in celo poskus potovanja tja. Na ta način naj bi se izognili terorističnim dejanjem oziroma njihovi pripravi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

BERLIN > Doslej je bilo v Nemčiji kaznivo le, če je posameznik obiskal oporišče za urjenje teroristov. Po novem bo kaznivo tudi financiranje terorizma - s tem ukrepom želi Nemčija po navedbah dpa “izsušiti” finančne vire terorističnih skupin. Zagrožena kazen za ta novo uvedena kazniva dejanja je do deset let zapora.

Bundestag je tudi sprejel zakon, po katerem lahko nemške oblasti odvzamejo osebne dokumente islamistom, za katere sumijo, da bi lahko pripravljali napade. Tak ukrep bo veljal maksimalno tri leta, tisti, ki jih bo to doletelo, pa bodo dobili nadomestne dokumente, s katerimi pa ne bodo smeli prečkati nemške meje.

Spremembe so v skladu z resolucijo ZN iz septembra lani, ki je članice ZN pozvala k strožjim protiterorističnim ukrepom, med drugim tudi z zaostritvijo zakonodaje, s katero bi preprečili potovanja na območja, kjer potekajo spopadi.

Po podatkih nemških oblasti, na katere se sklicuje dpa, na bojišča skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) v Siriji in Iraku odhaja vse več džihadistov iz Nemčije. Do srede naj bi jih zabeležili 680, kar je 30 več kot v začetku marca. Kakih 85 jih je na bojiščih umrlo, približno 230 pa se jih je vrnilo v Nemčijo.

Kot so utemeljili v vladni socialdemokratski stranki (SPD), nobena država ne more mirno gledati, kako njeni državljani prinašajo smrt in trpljenje v svetu. “Terorizem ne more biti izvozna dobrina,” je poudaril poslanec Dirk Wiese. Opozoril je tudi na tiste, ki se vračajo z bojišč in predstavljajo veliko varnostno tveganje.

V opoziciji so ugovarjali, da je nova zakonodaja morda tudi v nasprotju z ustavo. Kot je menila poslanka Levice Halina Wawzyniak, se Nemčija s tem iz pravne države spreminja v državo preventivnih ukrepov. Hans-Christian Ströbele iz vrst Zelenih pa je menil, da je imela država že zdaj dovolj zakonskih možnosti za prepoved potovanja v tujino in da je nova zakonodaja pravzaprav nepotrebna.

STA


Najbolj brano