Nemška vlada se pripravlja na bankrot Grčije

Nemška vlada se po poročanju medijev že pripravlja na možnost, da bo Grčija bankrotirala. Potekajo konkretna posvetovanja, kako ukrepati v primeru bankrota Aten, poroča danes nemški časnik Bild, ki se sklicuje na več zanesljivih virov. V Atenah pravijo, da bi lahko dogovor o odplačilu dolga dosegli do 18. junija.

Nemška vlada, na fotografiji kanclerka Angela Merkel, se po 
poročanju medijev že pripravlja na možnost, da bo Grčija 
bankrotirala.
Nemška vlada, na fotografiji kanclerka Angela Merkel, se po poročanju medijev že pripravlja na možnost, da bo Grčija bankrotirala. 

BERLIN > S posojilodajalci bi lahko dogovor dosegli do srečanja finančnih ministrov evrskih držav, ki bo prihodnji četrtek, je danes za državno televizijo ERT dejal minister za usklajevanje dela grške vlade Alekos Flamburaris. “Prišlo bo do dogovora, saj bankrot Grčije ne bi bil ugoden niti za nas niti za naše upnike," je dejal. Flamburaris je eden najtesnejših sodelavcev grškega premierja Aleksisa Ciprasa.

Grčiji konec junija grozi bankrot

Evroskupina bo v četrtek v Luksemburgu razpravljala o finančni krizi. Grčiji konec junija grozi bankrot, če do takrat ne bo dosegla dogovora o izplačilu prejete pomoči v višini 7,2 milijarde evrov. Da bi se temu izognili, bodo po podatkih diplomatov EU razpravljali o podaljšanju programa pomoči, ki se izteče konec junija, za tri mesece.

Grški obrambni minister Panos Kamenos je za televizijo Mega povedal, da bodo do četrtka sklenili dogovor, ali pa Atene dolgov ne bodo nikoli vrnile.

V Nemčiji razmišljajo o odpisu dolgov Grčiji

Medtem se v Nemčiji že pripravljajo na možnost bankrota Grčije. Po poročanju časnika Bild naj bi razmišljali o omejitvah izplačil denarja za komitente grških bank ter odpisu dolgov Grčiji.

Predstavniki nemške vlade naj bi bili tudi v tesnih stikih z uslužbenci Evropske centralne banke, pisanje Bilda. Konkretnega načrta, kako ukrepati v primeru bankrota Grčije, sicer nemška vlada nima.

“Tudi kanclerka zdaj ve, da ni več dovolj časa, da bi Grčijo rešili do 30. junija,” je po navedbah Bilda povedal neki visoki diplomat v Berlinu.

EU je v četrtek dala Atenam še teden dni časa, da s posojilodajalkami dosežejo dogovor. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zjutraj povedal, da se bodo pogovori kmalu spet začeli. “Pogajanja bodo najprej stekla na tehnični ravni, nato pa na politični,” je povedal za radio France Culture. Poudaril je, da je dogovor nujno treba doseči v prihodnjih dneh.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v četrtek zaradi nezadovoljstva z napredkom pogajanja z Grčijo zapustil. Kot so pojasnili v skladu, namreč obstajajo velike razlike v stališčih glede večine glavnih področij na pogajanjih z Grčijo. Zato so od soglasja še zelo oddaljeni. Ekipa IMF, ki se je pogajala z Grčijo, je medtem že odšla iz Bruslja.

STA


Najbolj brano