Nemška obveščevalna služba: Med migranti v Evropo doslej prispelo 17 pripadnikov IS

V Evropo je doslej skupaj z drugimi migranti prispelo tudi 17 pripadnikov teroristične skupine Islamska država (IS), je za današnji Frankfurter Allgemeine Zeitung dejal vodja nemških obveščevalcev Hans-Georg Maassen. Po njegovih besedah za to obstajajo “obremenilni namigi”. Večina teh teroristov je sicer mrtvih ali v priporu.

Vodja nemških obveščevalcev Hans-Georg Maassen Foto: Wikipedia/Bmi
Vodja nemških obveščevalcev Hans-Georg Maassen Foto: Wikipedia/Bmi

BERLIN > Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Hans-Georg Maassen opozoril, da IS za vtihotapljenje svojih borcev ne bi bilo treba uporabiti begunskih poti, vendar je ta način izbrala za prikaz svoje moči.

Namigov, da so med migranti tudi teroristi, dobi nemška policija veliko, doslej jih je bilo že na stotine. Vendar jih ima le majhen del resnično podlago. Precej je bilo tudi neresničnih zlonamernih ovadb. Do preisskovalnega postopka je tako prišlo le malo prijav.

V začetku junija so varnostni organi aretirali tri domnevne pripadnike IS. Obtožili so jih priprave napadov v Düsseldorfu po naročilu IS, potrdili pa so tudi, da so se vsi trije v Nemčiji izdajali za begunce, je še poročala dpa.

Maassen je za časnik med drugim ocenil še, da ne morejo izključiti možnosti ponovitve napadov, kot je bil nedavni v Istanbulu, tudi v Nemčiji.

STA


Najbolj brano