Nemčija zavrnila grške zahteve po vojni odškodnini

Novi grški premier Aleksis Cipras je v nedeljo v predstavitvi programa svoje vlade zatrdil, da ima Grčija moralno dolžnost, da od Nemčije zahteva milijardno vojno odškodnino za škodo, ki so jo povzročili nacisti v drugi svetovni vojni.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

BERLIN > Nemčija je danes zahtevo zavrnila, češ da je bilo vprašanje rešeno že pred četrt stoletja.

Grčija ima “moralno obvezo do našega ljudstva, do zgodovine, do vseh Evropejcev, ki so se borili proti nacizmu”, da zahteva odškodnino za čas nacistične okupacije, je Aleksis Cipras zatrdil ob predstavitvi vladnega programa v parlamentu v Atenah.

Siriza: Nemčija Grčiji dolguje še 162 milijard evrov

Nemčija je med vojno štiri leta okupirala Grčijo, nacisti pa so od njene centralne banke izsilili posojilo, ki je finančno uničilo državo. Leta 2012 so v poročilu v nemškem bundestagu to posojilo ocenili na 8,25 milijarde ameriških dolarjev.

Ciprasova stranka Siriza pa trdi, da Nemčija Grčiji dolguje še skupno približno 162 milijard evrov, kar je približno polovica javnega dolga Grčije, ki presega 315 milijard evrov.

A Berlin 70 let po koncu vojne grške zahteve zavrača. “Verjetnost je ničelna,” je danes v Berlinu glede možnosti izplačila vojne odškodnine zatrdil nemški gospodarski minister Sigmar Gabriel.

Gabriel je dodal, da je bila pravno pod vsemi temi vprašanji potegnjena črta in to “nazadnje” leta 1990, ko sta obe takratni Nemčiji s štirimi državami zaveznicami iz druge svetovne vojne podpisali tako imenovano pogodbo dva plus štiri. Ta je združeni nemški državi podelila popolno suverenost in nekako velja za formalni konec druge svetovne vojne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grčija je od Nemčije prejela 115 milijonov nemških mark

V tej pogodbi ni bilo govora o vojni odškodnini, ki bi jo morala združena Nemčija plačati.

“Nima smisla nadaljevati po tej poti,” je še pristavil Gabriel.

Nemčija je sicer za škodo, ki so jo povzročili nacisti, konec 50. let prejšnjega stoletja sklenila odškodninske sporazume z 12 zahodnimi državami, med drugim leta 1960 tudi z Grčijo, ki je prejela takratnih 115 milijonov nemških mark. S tem sporazumom je bilo po navedbah nemškega finančnega ministrstva vprašanje odškodnine Grčiji rešeno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano