Nemčija zavrača predlog iz Aten

Nemčija je le nekaj ur zatem, ko je Grčija v Bruselj uradno poslala prošnjo za podaljšanje programa evropske pomoči, predlog Aten zavrnila. “Pismo iz Aten ni nikakršen vsebinski predlog rešitve,” je za nemško tiskovno agencijo dpa ocenil tiskovni predstavnik finančnega ministrstva Martin Jäger.

Nemčija je le nekaj ur zatem, ko je Grčija v Bruselj uradno poslala prošnjo za podaljšanje  programa evropske pomoči, predlog Aten zavrnila.
Nemčija je le nekaj ur zatem, ko je Grčija v Bruselj uradno poslala prošnjo za podaljšanje programa evropske pomoči, predlog Aten zavrnila. 

BERLIN > Grki so danes v Bruselj poslali uradno prošnjo za podaljšanje aktualnega predloga pomoči. Še danes bo vsebino preučila tako imenovana delovna skupina območja z evrom, v petek popoldne pa je v Bruslju napovedano srečanje finančnih ministrov.

Kot je dejal Martin Jäger, grški predlog v resnici cilja na prehodno financiranje brez izpolnjevanja pogojev. “Pismo ne izpolnjuje kriterijev, dogovorjenih v ponedeljek na evroskupini,” je izpostavil tiskovni predstavnik.

Vsebina pisma uradno sicer še ostaja skrivnost. S tem ostaja odprto glavno vprašanje - ali so Atene pripravljene v zameno za finančno pomoč sprejeti pogoje mednarodnih posojilodajalcev? Evropa je namreč že zavrnila možnost, da bi Grčiji dala denar, medtem ko Atene v zameno ne bi ponudile ničesar.

Časovnica je precej tesna, saj se 28. februarja izteče aktualni program pomoči Evrope za Grčijo. Brez rešitve - bodisi podaljšanja programa ali nove pomoči - Grčiji grozi bankrot.

V grški vladi so bolj optimistični. Neuradno računajo, da bodo posojilodajalci podprli 95 odstotkov vsebine njihovega pisma. Atene obljubljajo poplačilo vseh dolgov in prepoznavajo svoje obveznosti. Prav tako se je grška vlada pod vodstvom premiera Aleksisa Ciprasa pripravljena zavezati, da ne bo sprejemala enostranskih odločitev.

Hkrati grške oblasti vztrajajo tudi pri ukrepih, ki bi olajšali breme varčevanja za prebivalstvo, poudarja dpa.

STA


Najbolj brano