Nemčija vrača Avstriji več sto migrantov na dan

Nemčija je na svoji južni meji od novega leta zavrnila in Avstriji vrnila tudi po več sto migrantov na dan, ki so želeli le prečkati Nemčijo, ne da bi v njej zaprosili za azil, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdili pri nemški policiji. Šlo naj bi za uveljavljanje dublinske uredbe.

Avstrija je  na meji s Slovenijo od začetka leta zavrnila 1652 
migrantov, po navedbah policije z avstrijske Koroške zaradi 
pomanjkljivih dokumentov in lažnih navedb. Foto: STA
Avstrija je na meji s Slovenijo od začetka leta zavrnila 1652 migrantov, po navedbah policije z avstrijske Koroške zaradi pomanjkljivih dokumentov in lažnih navedb. Foto: STA

MÜNCHEN, LINZ> Glede na dublinsko uredbo lahko država članica EU sprejme le tiste prebežnike, ki želijo v njej zaprositi za azil. Predstavniki nemške zvezne policije v Münchnu so za APA pojasnili, da je okrepljeno število zavrnitev migrantov po novem letu posledica bolj urejenega postopka obravnave na nemško-avstrijski meji. Do konca leta so sicer Nemci zavračali po nekaj deset migrantov na dan.

Ob začetku migrantske krize so nemške oblasti prebežnikom, ki so želeli na primer v Skandinavijo ali Belgijo, večinoma omogočale prost prehod svojega ozemlja. A ob začetku leta je Švedska uvedla poostren nadzor na mostu Öresund, ki jo povezuje z Dansko. Tudi slednja je posledično uvedla nadzor na meji z Nemčijo in sprejema le še migrante z veljavnimi dokumenti.

Medtem so na avstrijskem notranjem ministrstvu za APA danes povedali, da tudi avstrijski organi za meji s Slovenijo vedno znova zavračajo migrante, ki želijo le prečkati Avstrijo brez vložitve prošnje za azil.

Predstavnik ministrstva Karl-Heinz Grundböck je poudaril, da ne more avtomatično vsak, ki želi le prečkati Avstrijo, to tudi storiti. Grundböck je poudaril, da lahko vsi migranti, ne glede na narodnost, v Avstriji še naprej zaprosijo za azil. Avstrija je sicer na meji s Slovenijo od začetka leta zavrnila 1652 migrantov, po navedbah policije z avstrijske Koroške zaradi pomanjkljivih dokumentov in lažnih navedb.

V Gornji Avstriji ob meji z Nemčijo politiki že opozarjajo, da vračanje migrantov predstavlja velik izziv. Desničarski svobodnjaki (FPÖ) in ljudska stranka (ÖVP) že zahtevajo, da tudi Avstrija stopi na zavoro in začne z zavračanjem migrantov na meji s Slovenijo.

STA


Najbolj brano