Nemčija predčasno vrača rezerve zlata domov

Nemčija je močno pospešila vračanje rezerv v zlatu iz tujine v domače trezorje. “Postopek bo končan letos, več kot tri leta pred rokom,” je pred nekaj dnevi v Frankfurtu povedal član sveta nemške centralne banke Bundesbank Carl-Ludwig Thiele.

 Foto: Wikipedia/Agnico-Eagle
Foto: Wikipedia/Agnico-Eagle

FRANKFURT > Nemčija razpolaga z drugimi največjimi zalogami zlata na svetu, namreč več kot 270.000 palicami. Večina je bila več desetletij shranjena v tujini - v New Yorku, Parizu in Londonu.

Leta 2013 je centralna banka po pritisku javnosti in politike napovedala, da bo več kot polovico od 3378 ton zlata najpozneje do konca leta 2020 shranila v lastnih trezorjih Nemčiji.

Od leta 2013 se tako v Nemčijo vsako leto vrne več sto zlatih palic, samo lani 216 ton. Trenutno je v nemških trezorjih 1619 ton zlata oziroma 47,9 odstotka vseh rezerv zlata države.

Zdaj pa bo postopek končan veliko pred letom 2020. “Postopek bo končan letos, več kot tri leta pred rokom,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Carl-Ludwig Thiele. Po letu 2017 ni več predvidenih novih prenosov, saj bo del rezerv še vedno ostal v New Yorku in Londonu.

Prve rezerve zlata je oblikovala predhodnica nemške centralne banke leta 1951. V času hladne vojne je veljajo, da morajo biti “zahodno od reke Ren” in kolikor je mogoče izven meja države.

A v zadnjem času so se začela pojavljati vprašanja, ali je zlato v tujih državah varno in ali je sploh še tam. Leta 2012 je način shranjevanja rezerv zlata kritiziralo tudi nemško računsko sodišče.

V Franciji po novem nemškega zlata ne bo več, ga bo pa 1236 ton ostalo v New Yorku. Nobene potrebe ni, da bi po nastopu novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa spremenili načrte. “Z ameriško centralno banko smo v zaupljivih odnosih,” je dejal Thiele.

STA


Najbolj brano