Nemčija poziva facebook k cenzuriranju rasističnih komentarjev

Nemčija poziva družbeno omrežje facebook, naj cenzurira rasistične komentarje in pogovore, ki jih objavljajo uporabniki. Predstavniki Facebooka so odgovorili, da zadevo jemljejo zelo resno.

 Foto: Tamino Petelinsek
Foto: Tamino Petelinsek

BERLIN > Skrajne desničarske in rasistične skupine v Nemčiji preko družbenega omrežja facebook širijo rasistične in sovražne ideje zoper migrante, ki vsakodnevno prihajajo v Nemčijo. Desničarske skupine so medije že večkrat obtožile, da jih poskušajo utišati in jim ne dovolijo izražati njihovih idej.

Nemški pravosodni minister Heiko Maas je zdaj vodstvo facebooka obvestil, da se kljub pritožbam uporabnikov ne potrudijo dovolj, da bi onemogočili rasistične in ksenofobične komentarje, ter predstavnike Facebooka povabil na sestanek 14. septembra.

Predstavnica največjega družbenega omrežja je povedala, da se je facebook odzval na poziv in da takšne stvari jemljejo zelo resno. Dodala je, da izražanje rasističnih idej krši pravila na družbeni strani in da facebook ni namenjen širjenju rasističnih in sovražnih idej.

Nemški pravosodni minister je povedal, da so določeni komentarji, ki jih je opazil na družbenem omrežju, čisti primeri kaznivih dejanj, kot je sovražni govor zoper etnične skupine. Maas je izpostavil, da je facebook zakonsko odgovoren, da takšne komentarje nemudoma odstrani.

Zaradi napovedi o pričakovanih 800.000 prošnjah za azil v Nemčiji so se okrepile številne rasistične skupine, ki v večini izvirajo z vzhoda Nemčije.

Nemški zakoni ne predpisujejo filtriranja internetnih pogovorov, vendar pa skrbnike spletnih strani obvezujejo, da odstranjujejo ilegalno vsebino, ko jo opazijo.

STA


Najbolj brano