Nemčija obsodila prvega džihadista Islamske države

Nemško sodišče v Frankfurtu je danes na tri leta in devet mesecev zapora obsodilo prvega džihadista, ki se je boril v vrstah Islamske države v Siriji.

Fotografija je simbolična. Foto: Mohammed Salem
Fotografija je simbolična. Foto: Mohammed Salem

BERLIN, LONDON > Obsojen je bil zaradi sodelovanja v tuji teroristični organizaciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tudi v Veliki Britaniji so danes obsodili tri džihadiste, a te obsodbe tam niso prve.

V Nemčiji je bil danes obsojen 20-letni Kreshnik Berisha, po rodu s Kosova, ki se je rodil v bližini Frankfurta. Julija 2013 je odpotoval v Sirijo in se pridružil borcem Islamske države v boju proti režimu Bašarja al Asada.

Domov se je vrnil decembra lani, a so ga že na letališču v Frankfurtu prijeli. Sojenje se je nato začelo septembra letos.

Tožilstvo je zanj zahtevalo štiri leta in tri mesece zapora, a je Berisha nato sklenil dogovor in v zameno za priznanje sodelovanja v bojih v Siriji dobil nižjo kazen.

Tožilstvo mu je sprva tudi očitalo, da se je v tujini pripravljal na hudo kaznivo dejanje ogrožanja državne varnosti, a je bila nato ta točka iz obtožnice opuščena, še navaja dpa.

Po ocenah nemških obveščevalnih služb se v vrstah Islamske države v Siriji in Iraku bori oziroma se je borilo približno 550 nemških državljanov. Približno 60 jih je bilo ubitih, bodisi v spopadih bodisi v samomorilskih napadih. Okoli 180 se jih je vrnilo nazaj v Nemčijo.

O obtožbah treh džihadistov zaradi terorizma danes poročajo tudi iz Velike Britanije. Dva prijatelja, Mohammed Ahmed in Yusuf Sarwar, oba stara 22 let in iz Birminghama, je doletelo po 12 let in osem mesecev zapora. Mashudur Choudhury, 31-letni oče dveh otrok iz Portsmoutha, je bil v ločenem primeru obsojen na štiri leta zapora.

Choudhury je bil maja letos prvi, ki so ga v Veliki Britaniji obsodili zaradi terorističnih dejanj v Siriji. Pripadal je skupini več mlajših moških, ki so v Sirijo odpotovali z namenom, da se tam udeležijo urjenja pri eni od terorističnih skupin. Štirje od njih so bili v Siriji ubiti, Choudryja pa so aretirali oktobra lani ob vrnitvi domov.

Ahmed in Sarwar sta bila medtem danes kaznovana, ker sta se maja lani pridružila z Al Kaido povezanim teroristom v Siriji.

Z namenom boja na strani džihadistov v Siriji in Iraku naj bi doslej v tujino odpotovalo kakih 500 Britancev. Na Otoku je v postopku sprejemanja prenovljena, občutno strožja protiteroristična zakonodaja, ki med drugim predvideva začasno prepoved vrnitve v domovino za tiste Britance, ki jih sumijo, da so se v tujini borili na na strani džihadistov.

STA


Najbolj brano