Nemčija nadzoruje 90 tamkajšnjih mošej

Nemška agencija za notranjo varnost nadzoruje okoli 90 mošej, je pred srečanjem pristojnih o grožnji skrajne skupine Islamska država na ozemlju Nemčije danes dejal vodja agencije Hans-Georg Maassen. Osredotočajo se predvsem na mošeje na manj izpostavljenih mestih, kjer govorijo arabsko in udeležence obredov z govori spodbujajo k džihadu.

Nemška agencija za notranjo varnost nadzoruje okoli 90 
tamkajšnjih mošej. Foto: Rok Maver
Nemška agencija za notranjo varnost nadzoruje okoli 90 tamkajšnjih mošej. Foto: Rok Maver

BERLIN > “Zaskrbljeni smo, da je v Nemčiji veliko islamističnih organizacij, na katere moramo prav tako biti pozorni,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v intervjuju za nemško javno televizijo ARD dejal Hans-Georg Maassen.

Ob tem je kritiziral nedavno razsodbo nemškega zveznega ustavnega sodišča, da so določeni deli nemškega protiterorističnega zakona, ki so ga sprejeli leta 2009, protiustavni in kršijo pravico do zasebnosti.

Podpredsednik ustavnega sodišča Ferdinand Kirchhof je ob razsodbi dejal, da je zakon teoretično v skladu z ustavo, a da ga je policija v več primerih uporabila za “nesorazmerne intervencije”. Zakon bodo zato morali popraviti do junija 2018. Obstoječe predpise lahko do takrat delno izvajajo z omejitvami.

Maasen je dejal, da je odločitev sodišča ignorirala nove nevarnosti, ki jih predstavljajo oborožene skupine. Opozoril je, da želi Islamska država napade izvesti tudi v Nemčiji, in sicer na nove, nevarnejše načine, ki jih doslej pri terorističnih organizacijah niso opazili.

STA


Najbolj brano