Nemčija in Italija krepita nadzor na mejah s Francijo, ta je vpoklicala rezerviste

Nemčija in Italija sta po napadu v Nici, v katerem je v četrtek zvečer umrlo najmanj 84 ljudi, okrepili nadzor na mejah s Francijo. Francoski premier Manuel Valls je sporočil, da so oblasti za razbremenitev policije na delo vpoklicale žandarje rezerviste.

Francoski premier Manuel Valls je  sporočil, da so oblasti za 
razbremenitev policije na delo vpoklicale žandarje rezerviste. Foto: Wikipedia
Francoski premier Manuel Valls je sporočil, da so oblasti za razbremenitev policije na delo vpoklicale žandarje rezerviste. Foto: Wikipedia

RIM, BERLIN > Italija je ukrepe zaostrila na treh mejnih prehodih s Francijo in na železniški postaji v Ventimiglii, je prek twitterja sporočil italijanski notranji minister Angelino Alfano. Nica je le 30 kilometrov oddaljena od meje z Italijo, Ventimiglia pa je prva italijanska železniška postaja po Franciji.

“Naši varnostni organi delujejo na visokih obratih,” je zapisal Alfano. Poleg tega je za danes sklical sejo posebnega odbora za boj proti terorizmu, na katerem bodo preučili nadaljnje ukrepe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi nemška policija je po napadu v Nici zaostrila kontrole na meji s Francijo. Ukrepi veljajo za mejne prehode na avtocestah in drugih cestah, na letališčih in vlakih, je sporočila nemška policija. Kot je dodala, so ukrepi usklajeni s francoskimi kolegi, podrobnosti pa ni predstavila.

Francoski premier Manuel Valls je medtem po seji varnostnega kabineta v Parizu obelodanil vpoklic rezervistov žandarmerije. Kot je pojasnil, gre za vpoklic operativne rezerve, to je nekdanjih žandarjev. Koliko rezervistov bo Francija vpoklicala in kakšne naloge bodo prevzeli, za zdaj ni znano.

Francoska žandarmerija je del vojske, a opravlja policijske naloge in zaradi tega spada pod okrilje notranjega ministrstva, pojasnjuje dpa.

Policijski sindikati v Franciji se že mesece pritožujejo nad velikimi obremenitvami, ki so posledica izrednih razmer zaradi teroristične grožnje, velikih dogodkov, kot je bilo evropsko nogometno prvenstvo, in spopadov med nizom protestov proti reformi trga dela.

STA


Najbolj brano