Nemčija in Francija za večji nadzor na zunanjih mejah EU

Nemčija in Francija sta pozvali Evropsko komisijo, naj zaradi begunske krize in nevarnosti terorističnih napadov uvede “sistematičen nadzor državljanov EU na zunanjih mejah območja schengna”. Kot sta v skupnem pismu zapisala zunanja ministra Thomas de Maiziere in Bernard Cazeneuve, je nujna reforma schegenskih pravil ravnanja na mejah.

 Bernard Cazeneuve Foto: Wikipedia
Bernard Cazeneuve Foto: Wikipedia

BERLIN > Ministra v četrtkovem pismu evropskemu komisarju Dimitrisu Avramopulosu, ki ga jedobila nemška tiskovna agencija dpa, predlagata znatno okrepitev evropske agencije za zunanje meje Frontex.

S tem bi po njunem mnenju lahko agencija na podlagi ocene tveganja hitreje posredovala ob večjih pomanjkljivostih na zunanjih mejah. V izrednih okoliščinah, ki ogrožajo splošno delovanje schengna, bi lahko Frontex tudi dal pobudo za uporabo sil za hitro posredovanje (Rabit), tudi če država članica ne bi zaprosila za to.

Glede na predlog obeh ministrov naj bi uradniki Frontexa imeli tako dostop do podatkov EU kot dostop do podatkov držav članic. Pooblaščeni naj bi bili tudi za sistematično jemanje prstnih odtisov državljanov tretjih držav.

Komisija naj bi 15. decembra predstavila sveženj za zaščito zunanje meje, ki bo predvidoma vključeval predlog za vzpostavitev evropske obalne in mejne straže. Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung piše, da v Bruslju preverjajo več modelov za izpolnitev francosko-nemških zahtev.

STA


Najbolj brano