Nemčija in Avstrija za izredni vrh EU o beguncih že prihodnji teden

Nemčija in Avstrija sta danes pozvali k sklicu izrednega vrha Evropske unije o krizi z begunci, je po pogovoru z avstrijskim kolegom Wernerjem Faymannom v Berlinu danes povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Vrh bi moral po njuni oceni potekati že prihodnji teden.

Angela Merkel
Angela Merkel 

BERLIN > “Gre za problem celotne Evropske unije, zato se zavzemava za sklic izrednega vrha EU prihodnji teden,” je povedala Angela Merkel na skupni novinarski konferenci, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodala je, da sta k sklicu vrha v telefonskem pogovoru danes že tudi pozvala predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, ki bo sedaj “zadevo preučil”.

“Čas se izteka in ne moremo čakati do sredine oktobra, ko je napovedan vrh,” je še dejala nemška kanclerka. Problem sprejemanja beguncev je po njenih besedah mogoče rešiti “le na panevropski način”.

“Smo v položaju, ki ni prav lahek in ki nam predstavlja enega največjih izzivov v zadnjem desetletju,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Merklova po srečanju z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom, potem ko je Nemčija v nedeljo ponovno uvedla nadzor na svojih mejah, da bi zajezila pritok beguncev in migrantov, Avstrija pa je uvedbo nadzora nato napovedala. Kot je ob tem dejala Merklova, bo ta nadzor ostal, “dokler ne bosta spet zagotovljena red in varnost”.

Predlagala je, da bi na vrhu govorili predvsem o tem, kako bi EU lahko pomagala državam, iz katerih prihajajo begunci, kako bolje pomagati Turčiji pri obravnavi sirskih beguncev in kako bolje pomagati državam, ki so prve na udaru vala beguncev, kot sta Italija in Grčija.

Tako se po njenih besedah na vrhu ne bi pogovarjali le o kvotah za prerazporeditev beguncev po članicah EU, za kar se zavzemata predvsem Nemčija in Francija, a jima nasprotujejo zlasti članice višegrajske skupine. Zaradi tega v ponedeljek notranji ministri članic EU tudi niso dosegli nobenega napredka glede begunske krize.

Faymann je te države danes pozval, “naj ne tiščijo glave v pesek”, ampak pomagajo tistim, ki potrebujejo pomoč. Spomnil pa je tudi, da je EU zaradi svoje človečnosti prejela tudi Nobelovo nagrado, izpostavlja avstrijska tiskovna agencija APA.

Za sklic izrednega vrha EU o begunski krizi se je sicer danes zavzel tudi slovaški premier Robert Fico, a je hkrati tudi poudaril, da bodo v Bratislavi še naprej nasprotovali uvedbi obveznih kvot.

Merklova se je sicer po srečanju s Faymannom distancirala od idej, da bi morali tiste države, ki ne bi sprejele svojega deleža beguncev, finančno kaznovati, kar je danes predlagal nemški notranji minister Thomas de Maiziere. “Grožnje niso prava pot k enotnosti,” je še dejala Merklova.

STA


Najbolj brano