Nemčija bo deportirala prvo skupino neuspešnih prosilcev azila iz Afganistana

Nemčija bo deportirala okoli 50 Afganistancev, ki so jim zavrnili prošnjo za azil, poroča nemška revija Spiegel, ki se sklicuje na neimenovane vladne vire. Iz Frankfurta jih bo nemška vlada z letalom poslala v Kabul, kot sta se Nemčija in Afganistan dogovorila oktobra.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BERLIN > Iz varnostnih razlogov so v preteklosti Afganistanci, ki jim niso odobrili azila, lahko ostali v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere pa je oktobra poudaril, da bodo z deportacijami poslali signal Afganistancem, da Nemčija sprejema le manjše skupine ljudi, ki bodo zaprosile za azil.

Spiegel je poročal, da je danes Nemčija rezervirala letalske vozovnice za 50 Afganistancev, ki jih bodo v Kabulu sprejeli tamkajšnji uradniki, nato pa se bodo vrnili v regije, iz katerih prihajajo.

Nemško notranje ministrstvo, policija in Fraport, podjetje, ki vodi frankfurtsko letališče, o tem niso želeli govoriti.

Organizacija za človekove pravice Pro Asyl je sporočila, da za danes na letališču v Frankfurtu pripravlja protest. Član Pro Asyla Günter Burkhardt pravi, da je prepuščanje ljudi nejasni usodi v Afganistanu neodgovorno dejanje.

Nemčija je leta 2015 sprejela skupaj 890.000 prošenj za azil.

STA


Najbolj brano