Nemčija bo novo azilno zakonodajo sprejela že v soboto

Nova, ostrejša azilna zakonodaja, ki sta jo prejšnji teden potrdila oba domova nemškega parlamenta, bo namesto 1. novembra, kot je bilo predvideno, stopila v veljavo že to soboto, poroča nemška medijska zveza Redaktionsnetzwerk Deutschland. Vodja kabineta nemške kanclerke Peter Altmaier je dejal, da jo bodo začeli uveljavljati “nekaj dni prej”.



Nova nemška zakonodaja  predvideva posebne tečaje za čim 
hitrejšo integracijo v nemško družbo tistih, ki bodo azil 
najverjetneje dobili, ter poenostavitev birokratskih postopkov 
za gradnjo namestitvenih zmogljivosti za begunce.
Nova nemška zakonodaja predvideva posebne tečaje za čim hitrejšo integracijo v nemško družbo tistih, ki bodo azil najverjetneje dobili, ter poenostavitev birokratskih postopkov za gradnjo namestitvenih zmogljivosti za begunce. 

BERLIN > Peter Altmaier, ki je tudi nemški koordinator za begunce, pri tem za nemško televizijo ARD ni komentiral navedb nekaterih medijev, da se bo obsežna operacija vračanja zavrnjenih prosilcev za azil začela že prihodnji teden; državljane šestih držav Zahodnega Balkana naj bi vračali kar z letali.

Po navedbah zveze Redaktionsnetzwerk Deutschland, v katero je vključenih več kot 30 nemških dnevnikov, bi z uveljavitvijo zakonodaje v soboto lahko prve prosilce za azil, ki jih bodo zavrnili, množično začeli vračati v domovine že v začetku prihodnjega tedna. Zvezne oblasti in nemške dežele naj bi že pripravljale sezname za vračanje zavrnjenih prosilcev za azil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z novostmi bodo na seznamu tako imenovanih varnih držav porekla odslej vse države Zahodnega Balkana - tudi Albanija, Kosovo in Črna gora, medtem ko so Srbija, BiH in Makedonija bile na njem že doslej. Prošnje za azil, ki jih vlagajo državljani teh držav, bodo skoraj zagotovo zavrnjene, in to po hitrejšem postopku.

“Hočemo se izboljšati glede deportiranja prosilcev, ki niso upravičeni ostati, in to kmalu, pred iztekom letošnjega leta,” je po poročanju dpa še dejal Altmaier.

Nova zakonodaja tudi predvideva, da bodo migranti v Nemčiji po novem dlje časa - namesto do treh kar do šest mesecev - lahko ostali v sprejemnih centrih, kjer bodo načeloma prejemali pomoč v blagu in ne več denarja. Izplačilo denarja bo mogoče le mesec dni v naprej. V nekaterih primerih je predvideno tudi občutno krčenje pravice do podpore.

Po drugi strani nova zakonodaja predvideva tudi posebne tečaje za čim hitrejšo integracijo v nemško družbo tistih, ki bodo azil najverjetneje dobili, ter poenostavitev birokratskih postopkov za gradnjo namestitvenih kapacitet za begunce.

Časniki v okviru medijske skupine Funke, ki sklepajo na podlagi odgovora zvezne vlade na poslansko vprašanje, poročajo, da bo pri tem najverjetneje prišlo do zamud, tako da se bo tečajev za integracijo v nemško družbo letos lahko udeležil le del prišlekov, večina pa bo prišla na vrsto prihodnje leto. Letos naj bi na tovrstnih tečajih sodelovalo skupno 190.000 beguncev, kar je le 50.000 več kot lani, čeprav se je letos pritok beguncev v državo občutno povečal.

Val beguncev, ki prihajajo v Nemčijo, v zadnjem času podira vse rekorde. Letos naj bi jih v državo po ocenah prišlo med 800.000 in 1,5 milijona.

STA


Najbolj brano