Nemčija: Starši lahko tožijo lokalne oblasti, če ne dobijo vrtca za otroka

Nemško ustavno sodišče je danes ugodilo tožbi, v kateri so starši, ki za svoje otroke niso dobili mesta v vrtcu - do česar so sicer skladno z zakonodajo upravičeni, tožili lokalne oblasti. Prav tako je odločilo, da je treba staršem, ker se zaradi tega ne morejo vrniti na delo, zagotoviti nadomestilo za izgubljen prihodek.

Fotografija je simbolična. Foto: Alenka Penjak
Fotografija je simbolična. Foto: Alenka Penjak

BERLIN > Glede na vrsto otroku prijaznih politik, ki bi pripomogle k spodbujanju nizke ravni rodnosti v Nemčiji, so staršem od leta 2013 naprej obljubili mesto v vrtcu za vsakega otroka od enega leta starosti naprej.

A tri matere iz vzhodnega nemškega mesta Leipzig so ovadile lokalne oblasti, ker za svoje otroke niso mogle dobiti mesta v vrtcu. Kot trdijo, so zaradi pomanjkanja mest v vrtcih pri dohodkih skupno izgubile 15.100 evrov.

Deželno sodišče je sicer že prej zavrnilo njihov primer, a ustavno sodišče je odločitev spremenilo. Odločilo je, da bodo lokalne oblasti odgovarjale, če se izkaže, da je manko pri številu mest v vrtcih narasel kljub skrbnemu načrtovanju.

Pri tem po navedbah sodišča finančni zadržki niso tehten razlog, ker ima glede na zakon "mesto odgovornost, da zagotovi zadostno število mest".

Čeprav današnja odločitev sodišča tlakuje pot morebitnim novim tožbam, v zvezi nemških občin in mest verjamejo, da temu ne bo tako.

V Nemčiji so v zadnjem desetletju ustvarili približno 435.000 mest v vrtcih za otroke, mlajše od treh let, skupno pa jih je 720.000.

Kljub temu je Nemčija zaradi prihoda približno 900.000 iskalcev azila pod pritiski, naj odpre še več vrtcev.

Glede na uradne podatke v državi beležijo več novorojenčkov.

V zadnjih 35 letih je Nemčija beležila konstanten padec števila rojstev, pri čemer je dosegla najnižjo raven z 1,49 otroka na mater, rojeno 1968, kažejo podatki Zveznega inštituta za raziskave prebivalstva. A ženske, ki so se rodile kasneje, imajo več otrok, tako da so imele leta 1973 rojene matere 1,56 otroka.

STA


Najbolj brano