Nemčija predlaga spremembe za zaostritev azilne zakonodaje

Nemška vlada bo v bundestag vložila predlog zakonodaje, ki naj bi pospešila obravnavo prošenj za azil, vračanje tistih, ki jim je azil zavrnjen, nazaj v njihove domovine ter tudi gradnjo nastanitvenih kapacitet za begunce. Rekordni naval beguncev na Nemčijo se medtem kljub nadzoru na mejah nadaljuje, dnevno jih še naprej prihaja po 10.000.

Nemška vlada bo v bundestag vložila predlog zakonodaje, ki 
naj bi pospešila obravnavo prošenj za azil, vračanje tistih, ki 
jim je azil zavrnjen, nazaj v njihove domovine ter tudi gradnjo 
nastanitvenih kapacitet za begunce. Foto: STA
Nemška vlada bo v bundestag vložila predlog zakonodaje, ki naj bi pospešila obravnavo prošenj za azil, vračanje tistih, ki jim je azil zavrnjen, nazaj v njihove domovine ter tudi gradnjo nastanitvenih kapacitet za begunce. Foto: STA

BERLIN > Spodnji dom nemškega parlamenta, bundestag, bo o novi zakonodaji po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razpravljal že v četrtek, medtem ko naj bi v zgornji dom parlamenta, bundesrat, romala nekje v sredini oktobra. Cilj je, da bi bila uveljavljena že v začetku novembra.

V skladu s predlaganimi novostmi naj bi med drugim na seznam tako imenovanih varnih držav porekla uvrstili še Albanijo, Kosovo in Črno goro, medtem ko so na njem že sedaj tri ostale države z območja nekdanje Jugoslavije. Prošnje za azil, ki jih vlagajo državljani teh držav, so skoraj zagotovo zavrnjene, in to po hitrejšem postopku.

Poleg tega naj bi migranti v Nemčiji v prihodnje dlje - namesto do treh kar do šest mesecev - ostali v sprejemnih centrih, kjer bi načeloma prejemali pomoč v blagu in ne več gotovine. K tej novosti naj bi prispevala poročila o tem, kako ljudje z Balkana potujejo v Nemčijo v upanju, da bodo njihovo prošnjo za azil čim dlje obravnavali, medtem pa bodo oni prejemali denar.

Zakonodajne spremembe tudi predvidevajo posebne tečaje za čim hitrejšo integracijo v nemško družbo tistih, ki bodo azil najverjetneje dobili, ter poenostavljajo birokratske postopke za gradnjo namestitvenih kapacitet za begunce.

Nemške organizacije za človekove pravice so do novosti načeloma kritične in svarijo, da bi lahko posegle v človekove pravice, še poroča dpa.

STA


Najbolj brano