Nekdanji portugalski premier v priporu

Portugalski preiskovalni sodnik je v ponedeljek pozno zvečer odredil pripor za nekdanjega portugalskega premierja Joseja Socratesa, proti kateremu se bo nadaljevala preiskava.

Nekdanjega portugalskega premierja Joseja Socratesa so aretirali v okviru preiskav domnevnih davčnih utaj, korupcije in pranja denarja Foto: Wikipedia
Nekdanjega portugalskega premierja Joseja Socratesa so aretirali v okviru preiskav domnevnih davčnih utaj, korupcije in pranja denarja Foto: Wikipedia

LIZBONA > Socratesa so v petek aretirali v okviru preiskav domnevnih davčnih utaj, korupcije in pranja denarja.

Socratesa so v soboto in nedeljo zaslišali, po večurnih zaslišanjih pa je preiskovalni sodnik Carlos Alexandre zanj v ponedeljek odredil pripor. Po preiskavi bo nato sodnik odločil, ali bodo 57-letnega socialista, ki je Portugalsko vodil med letoma 2005 in 2011, izpustili iz pripora ali bodo proti njemu vložili obtožnico.

Socratesev odvetnik Joao Araujo je odločitev o priporu označil za neupravičeno in nepravično ter napovedal pritožbo.

Poleg Socratesa so v zadnjih dneh pridržali še tri osebe - poslovneža, odvetnika in nekdanjega Socratesovega voznika, ki so pred sodnika stopili že v petek. Isti dan popoldne so Socratesa aretirali ob prihodu na lizbonsko letališče.

V okviru preiskave so preiskali tudi več podjetij in Socratesevo domovanje v Lizboni. Preiskovalci primerjajo transferje na računih nekdanjega premierja s podatki o prihodkih, ki jih je sporočil davčnim oblastem.

Socrates je odstopil marca 2011, potem ko je parlament zavrnil paket ukrepov za izhod iz finančne krize. Portugalska je bila nato prisiljena zaprositi za mednarodno finančno pomoč, v zameno za njo pa je morala izvesti vrsto varčevalnih ukrepov in reform.

Aretacija nekdanjega premierja sledi škandalu, zaradi katerega se je v nedeljo od položaja poslovil notranji minister Miguel Macedo. Odstopil je, potem ko so v okviru preiskave pranja denarja in korupcije pri tako imenovanih zlatih vizumih aretirali več državnih uradnikov.

STA


Najbolj brano