Nekdanji električar mora vrniti Picassova dela

Nekdanji električar Pierre Le Guennec mora vrniti več kot 200 del španskega umetnika Pabla Picassa (1881-1973), ki naj bi jih njemu in njegovi ženi Danielle podaril umetnik sam. Tako je odločilo sodišče v Parizu, ki ju je spoznalo za kriva zaradi posedovanja ukradenih umetnin in ju tudi obsodilo na dve leti pogojne kazni.

Pablo Picasso  Foto: Man Ray
Pablo Picasso  Foto: Man Ray

PARIZ > Zakonca sta po pisanju britanskega BBC Picassova dela skoraj 40 let skrivala na svojem domu v mestu Grasse. Sedaj jih bosta morala vrniti umetnikovim dedičem.

Vrednost zbirke še ni bila ocenjena. V njej so litografije, akvareli in risbe, ki jih je umetnik ustvaril med letoma 1900 in 1932. Zakonca trdita, da jima je Picasso dela podaril.

"Picasso mi je popolnoma zaupal," je na sodišču dejal Le Guennec in dodal: "Morda zaradi moje obzirnosti." Po njegovih besedah mu je umetnikova tedanja žena Jacqueline podarila 180 litografij, kolažev in slik ter 91 risb. Umetnine mu je dala v zaprti škatli z besedami: "Te so za vas."

Le Guennec je zadnja tri leta umetnikovega življenja, to je do leta 1973, delal pri njem kot električar. Nameščal mu je sistem alarmnih naprav v njegova stanovanja, predvsem v umetnikovo vilo v Cannesu ob Azurni obali.

Umetnine sta imela zakonca spravljene v svoji garaži, dokler se nista leta 2010 odločila, da popišeta svoje premoženjsko stanje. Le Guennec se je povezal z umetnikovimi dediči, da bi potrdili pristnost umetnin. Septembra 2010 je odpotoval v Pariz, kjer se je srečal s Picassovim sinom.

Oktobra je urad za boj proti prekupčevanju s kulturnimi dobrinami zasegel slike, pozneje pa so upokojenega električarja aretirali. Sprva so zakonca izpustili brez obtožbe, ki je sledila osem mesecev pozneje.

STA


Najbolj brano