Nekdanjemu predsedniku Egipta Mursiju 20 let zapora

Sodišče v Kairu je danes nekdanjega islamističnega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija in še 12 obtoženih zaradi vpletenosti v aretacije in mučenje protestnikov med njegovo vladavino obsodilo na 20 let zapora.

Mohamed Mursi Foto: Wikipedia
Mohamed Mursi Foto: Wikipedia

KAIRO > Hkrati je sodišče Mohameda Mursija oprostilo obtožb o napeljevanju k umoru, zaradi katerih bi ga lahko doletela smrtna kazen.

Prvemu demokratično izvoljenemu predsedniku Egipta je smrtna obsodba grozila zaradi smrti novinarja in dveh protestnikov med spopadi pred njegovo predsedniško palačo leta 2012, česar pa so ga danes oprostili.

Ga je pa sodišče skupaj s še dvanajsterico obtoženih - večinoma gre za člane sedaj prepovedane Muslimanske bratovščine - spoznalo za krivega uporabe nasilja, aretacij in mučenja protestnikov, ki so sodelovali na demonstracijah pred predsedniško palačo 5. decembra 2012. Protestniki so izražali nasprotovanje dekretu Mursija, s katerim se je postavil nad pravosodje.

Še dvema obtožencema v primeru je sodišče danes dosodilo deset let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mursijevi odvetniki so napovedali pritožbo. Obramba je med procesom trdila, da ni dokazov, da bi Mursi spodbudil spopade, in da je bila takrat večina žrtev članov Mursiju naklonjene Muslimanske bratovščine.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je kritizirala sodbo. “Sodba je razblinila še preostale iluzije o neodvisnosti in nepristranskosti egiptovskega kazenskopravnega sistema,” je povedala Hasiba Hadž Sahraui, namestnica direktorja veje Amnesty International za Bližnji vzhod in severno Afriko. Ob tem je pozvala k ponovnemu sojenju ali izpustu Mursija iz zapora.

Nekatere pa je oprostitev v primeru obtožb o napeljevanju k umoru presenetila. “Pričakovali smo obsodbe zaradi umora,” je za AFP povedal Ramy Ganem, odvetnik enega od protestnikov proti Mursiju, ki je bil ranjen v spopadih. “A obsodbe niso slabe. Pričakovali smo dosmrtne zaporne kazni, a 20 let ni tako zelo drugače,” je dodal. Dosmrtne kazni v Egiptu sicer pomenijo 25 let zapora.

Medtem je Zveza proti udaru, ki podpira Mursija, današnjo sodbo obsodila. “Sodstvo je igrača v rokah brutalne vojaške oblasti, ki jo uporablja za maščevanje tistim, ki ji nasprotujejo, ter je sredstvo za zadrževanje in ubijanje,” so v zvezi zapisali v sporočilu.

Tudi prepovedana Muslimanska bratovščina se je odzvala ostro. “Nelegitimne oblasti poskušajo z neveljavnimi sodbami uveljavljati svojo tiranijo. To zatiranje se jim bo vrnilo, saj se revolucija in jeza javnosti nadaljujeta,” so sporočili. Bratovščina je sicer za danes pozvala k protestom v podporo Mursiju, a ni bilo poročil o večjih shodih, še piše AFP.

To je sicer prva sodba pred skoraj dvema letoma strmoglavljenemu Mursiju. Smrtna obsodba mu grozi še v dveh primerih - na sojenju zaradi vohunjenja za tuje sile in bega iz zapora med uporom proti režimu Hosnija Mubaraka leta 2011. Sodbi v teh primerih naj bi bili znani 16. maja.

STA


Najbolj brano