Nekateri uslužbenci ameriške zvezne vlade prehajajo v ilegalo

Del uslužbencev zvezne vlade ZDA se menda po poročanju medija Politico v pričakovanju dodatnih ukrepov predsednika Donalda Trumpa, s katerimi se ne strinjajo, odpravljajo v ilegalo. Nekateri ščitijo ključne znanstvene dokumente ali si izmišljajo nove načine varne komunikacije s somišljeniki.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

WASHINGTON > Donald Trump je eksplodiral, ko je Nacionalna služba za parke objavila fotografiji njegove in inavguracije predsednika Baracka Obame, ki sta izpostavili razliko med množicama. Šefa službe je okaral in zahteval, da mu najde fotografije, kjer bo na njegovi inavguraciji vidno več ljudi in te slike je potem obesil v Beli hiši.

Agencije in ministrstva so potem dobili navodila, da ne smejo komunicirati z javnostjo oziroma mediji, dokler se nova oblast ne ustali in prevzame te naloge. Stanje je najbolj alarmantno znotraj Agencije za zaščito okolja (EPA), ki je republikancem že leta trn v peti.

Ščitijo raziskave, ustvarjajo neformalne mreže

Trump zagovarja odpravo raznih regulacij, republikanci v kongresu pa so prav tako že začeli odstranjevati nekatere, na primer tiste za čisto vodo in v prihodnje bo tega še več. EPA je v času Georga Busha mlajšega pospravila v predale ali kam drugam znanstvene raziskave, ki so dokazovale škodljive posledice podnebnih sprememb in zaposleni v agenciji pričakujejo, da bo sedaj podobno.

Zaradi tega menda ščitijo raziskave, ustvarjajo neformalne mreže in komunicirajo med seboj preko raznih aplikacij, ki omogočajo kodiranje vsebine, saj jih lahko preko uradne elektronske pošte hitro ujamejo. Nekateri se šalijo, da bodo podobno kot vohuni v času hladne vojne izmenjavali informacije na tajnih mestih ali pa vsaj kupovali posebne mobilne telefone.

Nezaupanje med ljudmi okrog Trumpa

Po agencijah zvezne vlade je za svojo usodo najbolj strah Američane muslimanske veroizpovedi, težave pa so tudi v Beli hiši, kjer med ljudmi okrog Trumpa vlada nezaupanje in se med seboj opazujejo, kdo je tisti, ki kaj neprijetnega spravi v medije. Vodstvo Nacionalnih arhivov jih medtem opozarja, da od leta 1978 obstaja zakon, ki določa, da se morajo vsi uradni dokumenti ohraniti.

STA


Najbolj brano