Nekateri pravoslavci danes praznujejo badnji dan

Del pravoslavnih vernikov, ki se ravna po julijanskem koledarju, danes praznuje badnji dan. T. i. badnjak bodo nocoj tradicionalno zažigali v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. V sredo bo nato za ta del pravoslavcev sledil božič.

Srbska pravoslavna cerkev v Trstu Foto: Peter Verč
Srbska pravoslavna cerkev v Trstu Foto: Peter Verč

MOSKVA, BEOGRAD > Na badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje, vernikom pri mašah razdelijo t. i. badnjake oziroma hrastova polena, ki simbolično predstavljajo prostor, v kakršnem se je pred dobrima dvema tisočletjema rodil Jezus.

Verniki badnjake odnesejo domov, kjer po tleh posipajo slamo in jih zažigajo ter v družinskem krogu pričakajo božič. Ob polnoči se mnogi od njih znova zberejo v cerkvi, kjer potekajo praznične maše. Takrat se tudi konča 40-dnevni post.

Del pravoslavnih vernikov božič praznuje pozneje kot večina kristjanov, ker v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni.

Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve so nasprotno sprejele nov pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

V teh južnejših državah so danes tradicionalno odganjali zle duhove. Grški in ciprski verniki so se s skokom v ledeno mrzlo vodo simbolično spomnili, kako Janez Krstnik krstil Jezusa. Na podoben način demone odganjajo tudi v Bolgariji.

Patriarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne cerkve, je ob božiču izpostavil pomen sprave v Ukrajini. "Na svete božične dni vsa Cerkev in jaz molimo za mir na ukrajinski zemlji," je dejal in ocenil, da "nobene trenutne težave ali zunanje sile ne morejo streti stoletja dolgih duhovnih in kulturnih vezi" med Rusi, Ukrajinci in Belorusi. Patriarh Irinej, ki je na čelu Srbske pravoslavne cerkve, je v svoji božični poslanici medtem posvaril, da je človek danes bolj kot kadarkoli prej v nevarnosti, da boga zamenja s satanom, lažnim božanstvom in lažnim znanjem, resnično ljubezen pa s telesno pohoto in napuhom življenja. To pa vedno vodi v katastrofo in propad civilizacije, je opozoril Irinej.

Vernikom tistih vzhodnih cerkva, za katere bo božič to sredo, je danes med drugim voščil papež Frančišek, medtem ko je v vatikanski baziliki svetega Petra vodil mašo ob katoliškem prazniku Gospodovega razglašenja oziroma svetih treh kraljev.

STA


Najbolj brano