Nazarbajev osvojil skoraj vse glasove

Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev bo še naprej vodil svojo z nafto bogato državo. Na nedeljskih volitvah, na katerih opozicija ni imela svojega kandidata, je namreč osvojil 97,7 odstotka glasov.

Na nedeljskih volitvah  je Nursultan Nazarbajev  osvojil 97,7 
odstotka glasov. Foto: Wikipedia
Na nedeljskih volitvah je Nursultan Nazarbajev osvojil 97,7 odstotka glasov. Foto: Wikipedia

ASTANA > Nursultan Nazarbajev, ki vodi Kazahstan od razpada Sovjetske zveze leta 1991, je na volitvah osvojil še peti mandat. Državna volilna komisija je sporočila, da se je volitev udeležilo rekordnih 95,22 odstotka volilnih upravičencev.

Nazarbajev je kmalu po objavi vzporednih izidov, ki so pokazali, da je osvojil skoraj vse glasove, izjavil, da je dobil mandat za svoje načrte, da bi Kazahstan postal ena od 30 najrazvitejših držav na svetu.

“Brez tolikšnega splošnega zaupanja bi bilo težko uresničiti te cilje. Rekordno visoka udeležba govori o enotnosti kazahstanskih ljudi, njihovi želji do življenja v stabilni državi in njihovi podpori programu, ki se jim ga predstavil,” je dejal.

Opozicija, potisnjena na obrobje kazahstanske družbe, na volitvah ni imela svojega kandidata. Nazarbajev opoziciji ne pušča dihati in je močno omejil medije in državljanske svoboščine.

V državi s strateško lego med Rusijo in Kitajsko še nikoli niso imeli svobodnih in pravičnih volitev po mednarodnih standardih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano