Naval beguncev na Madžarsko se je ustavil

Zaprtje meje s Hrvaško, ki je sledilo enakemu ukrepu na meji s Srbijo, je ustavilo naval beguncev in migrantov na Madžarsko, je danes sporočila madžarska vlada. V nedeljo je v državo vstopilo le 41 migrantov, kar je najmanj od začetka leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zaprtje meje deluje, to je dejansko ustavilo nezakonite 
prestope meje,” je na novinarski konferenci dejal tiskovni 
predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.  Foto: Eva Dora
“Zaprtje meje deluje, to je dejansko ustavilo nezakonite prestope meje,” je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.  Foto: Eva Dora

BUDIMPEŠTA > “Zaprtje meje deluje, to je dejansko ustavilo nezakonite prestope meje,” je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs. Vlada je po njegovih besedah odločena ohraniti ukrepe, ki trenutno veljajo, v veljavi, dokler bo to potrebno.

Kot je dejal, je v nedeljo na Madžarsko, ki je mejo s Hrvaško zaprla minuli petek, s Srbijo pa pred mesecem dni, nezakonito vstopilo le 41 beguncev. Vsi so prišli iz Srbije, nihče iz Hrvaške, je pojasnil svetovalec premierja Viktorja Orbana Gyorgy Bakondi.

Glede na uradne podatke gre za najmanjše število dnevnih prihodov v državo od začetka leta. Na Madžarsko je poleti dnevno vstopalo do 10.000 ljudi, vsega skupaj pa so od začetka leta sprejeli več kot 390.000 migrantov.

Vlada Viktorja Orbana, ki že vseskozi zavzema ostro stališče do begunske krize v Evropi, je dala v celoti zapreti mejo s Srbijo, poleg tega pa še več deset kilometrov meje s Hrvaško, ki je ne določa reka Drava.

Beguncem, ki jih madžarske oblasti ujamejo pri prečkanju štiri metre visoke žičnate ograje, grozi kazenski pregon.

STA


Najbolj brano