Nato začenja največje vojaške vaje v zadnjem desetletju

Zveza Nato danes začenja največje vojaške vaje po letu 2002, na katerih bo sodelovalo okoli 36.000 vojakov iz več kot 30 držav, tako članic Nata kot partnerskih držav. Vaja Trident Juncture bo do 6. novembra potekala v Italiji, Španiji in na Portugalskem.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

BRUSELJ > Vaje bodo potekale tudi v Kanadi, Nemčiji, Belgiji, Norveškem in Nizozemskem. Vključevale bodo tudi operacije v Atlantskem oceanu in Sredozemskem morju. Sodelovale bodo kopenske, letalske, mornariške in specialne enote.

V skupnem poveljstvu zavezniških sil v Brunssumu na Nizozemskem napovedujejo, da bo vaja dokazala “nove, večje ambicije Nata za skupno moderno vojskovanje” in bo pokazala sposobnosti Nata za soočanje s sedanjimi in prihodnjimi grožnjami.

Na vaji bo sodelovalo tudi več kot 12 pomembnih mednarodnih organizacij, humanitarnih agencij in nevladnih organizacij, kot sta na primer Evropska unija in Afriška unija. Na ta način Nato dokazuje svojo predanost celovitemu pristopu reševanja varnostnih izzivov v svetu, poudarjajo v Brunssumu.

Velika vaja bo potekala predvsem v luči ukrajinske krize in vse večjih napetosti z Rusijo po njeni samovoljni priključitvi ukrajinskega polotoka Krim. V Natu zagotavljajo, da Trident Juncture ni uperjena proti nobeni državi.

V Brunssumu so povedali, da bo s to vajo njihovo poveljstvo tudi uradno certificirano za vodenje Natovih odzivnih sil (NRF), če bodo v letu 2016 morda aktivirane. Nato je spričo ukrajinske krize v okviru sil NRF vzpostavil tudi t.i. bojno konico za zelo hitro posredovanje.

Tudi Rusija je že pripravila niz vojaških vaj. Moskvi so pojasnjevali, da je to posledica zaskrbljenosti zaradi varnosti na zahodu in jugu ruskega ozemlja.

STA


Najbolj brano