Nato in Afganistan z dogovorom o bodoči vojaško-civilni misiji

Nato in Afganistan sta se danes dogovorila o okvirih bodoče vojaško-civilne misije v Afganistanu, ko se bo sedanja misija Odločna podpora iztekla, je povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v Antalyi, kjer zasedajo zunanji ministri Nata.

Jens Stoltenberg  Foto: Wikipedia
Jens Stoltenberg  Foto: Wikipedia

ALANYA > Čeprav naj bi nova misija prav tako imela vojaško komponento, pa jo bo vodil civilist, je pojasnil Jens Stoltenberg po prvem delu zasedanja zunanjih ministrov članic Nata, ki se jim je pridružil tudi afganistanski kolega Salahudin Rabani.

Nato v Afganistanu trenutno izvaja operacijo Odločna podpora, ki je namenjena urjenju in mentoriranju afganistanskih vojakov. Operacija, ki ne vključuje sodelovanja v bojih, se je začela z letošnjim letom, potem ko se je po dobrih desetih letih zaključila bojna misija Isaf. Zaključila pa naj bi se s koncem leta 2016.

Danes pa so se v Antalyi dogovorili, da s tem še ne bo konca Natove prisotnosti v Afganistanu. “Sprejeli smo pomembno odločitev. Našo prisotnost v Afganistanu bomo ohranili tudi po koncu sedanje misije,” je po poročanju francoske tiskovne agencije povedal Stoltenberg.

Namen prihodnje misije naj bi bil po njegovih besedah predvsem v svetovanju afganistanskim institucijam, da bi se lahko postavile na lastne noge “in da bi gradile naprej na tem, kar so ustvarile doslej”. Generalni sekretar Nata je še opozoril, da Afganistan spričo nenehnih napadov talibanskih upornikov ostaja “zelo nevaren kraj”, vendar bo Nato še naprej pomagal afganistanskim partnerjem.

Dodatnih podrobnosti o prihodnji misiji Stoltenberg ni navajal. Kot je pojasnil, so se danes z afganistansko stranjo dogovorili predvsem o “smernicah”. Pojasnil je tudi, da bo po obsegu manjša od sedanjih 12.500 vojakov, kolikor jih sodeluje v operaciji Odločna podpora.

STA


Najbolj brano