Našli še drugo črno skrinjico v Sredozemlju strmoglavljenega egiptovskega letala

V Sredozemskem morju so našli še drugo črno skrinjico letala egiptovske družbe Egyptair, ki je 19. maja s 66 ljudmi na krovu strmoglavilo v morje na poti iz Pariza v Kairo. Kot so danes sporočili egiptovski preiskovalci, gre za zapisovalnik podatkov o letu, poročajo nemška tiskovna agencija dpa.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

KAIRO > Dele zapisovalnika so s pomočjo posebne podvodne raziskovalne ladje podjetja Deep Sea Search at dawn z Mauritiusa našli v več etapah, kar je najpomembnejše, našli so tudi spominsko enoto, dpa navaja izjavo egiptovskih preiskovalcev.

Egiptovski generalni tožilec je že odredil, naj črno skrinjico predajo preiskovalni komisiji, ki bo z zapisovalnika podatkov pobrala podatke.

Že v četrtek so preiskovalci sporočili, da so našli prvo črno skrinjico - snemalnik zvoka v pilotski kabini.

Najdba obeh črnih skrinjic bi lahko pomagala razkriti vzrok strmoglavljenja Airbusa A320, ki je na letu MS804 z radarjev izginil 19. maja. Prve forenzične analize so nakazale, da je na njem verjetno odjeknila eksplozija.

Proizvajalec airbusov je poudaril, da lahko le črne skrinjice razjasnijo potek dogodkov, ki so privedli do strmoglavljenja.

Razbitine letala je poseben robot za iskanje pod morsko gladino našel v sredo. Iskalna operacija je potekala okoli 290 kilometrov severno od obale Egipta, med Egiptom in grškim otokom Kreta, na globini do 3000 metrov pod morsko gladino.

Iskanje razbitin je bilo kar dolgotrajno. Signal ene od črnih skrinjic so v Sredozemlju prvič zaznali 1. junija.

STA


Najbolj brano