Našli črno skrinjico strmoglavljenega egiptovskega letala

V Sredozemskem morju so našli eno od črnih skrinjic letala egiptovske družbe Egyptair, ki je maja s 66 ljudmi na krovu strmoglavilo v morje na poti iz Pariza v Kairo. Kot so danes sporočili egiptovski preiskovalci, gre za snemalnik zvoka v pilotski kabini

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KAIRO > Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je bila črna skrinjica razbita na več kosov, a so uspeli najti del, ki vsebuje spominski modul, kar je najpomembnejši del te črne skrinjice.

Snemalnik zvoka, ki je trenutno na krovu ladje John Lethbridge, bodo prepeljali na analizo v Egipt.

Najdba črne skrinjice, ki snema pogovor in druge zvoke v pilotski kabini, bi lahko pomagala razkriti vzrok strmoglavljenja Airbusa A320, ki je na letu MS804 z radarjev izginil 19. maja. Prve forenzične analize so sicer nakazale, da je na njem verjetno odjeknila eksplozija. Drugo črno skrinjico, zapisovalnik podatkov o poletu, še iščejo.

Proizvajalec airbusov je poudaril, da samo črne skrinjice lahko razjasnijo potek dogodkov, ki so privedli do strmoglavljenja.

Razbitine letala je poseben robot za iskanje pod morsko gladino našel v sredo. Iskalna operacija poteka okoli 290 kilometrov severno od obale Egipta, med Egiptom in grškim otokom Kreta, na globini do 3000 metrov pod morsko gladino. Preiskovalcem so že posredovali prve posnetke razbitin.

Iskanje razbitin je bilo precej dolgotrajno, 1. junija pa so v Sredozemlju zaznali signal ene od črnih skrinjic.

STA


Najbolj brano