Nasa: Na Marsu obstaja tekoča voda

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes potrdila obstoj tekoče vode na Marsu. "Mars ni suh, izsušen planet, kot smo mislili v preteklosti," je na novinarski konferenci povedal Jim Green iz Nase.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes potrdila obstoj 
tekoče vode na Marsu. Foto: Vir:Nasa
Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes potrdila obstoj tekoče vode na Marsu. Foto: Vir:Nasa

PARIZ > Znanstveniki so dolgo verjeli, da je voda na rdečem planetu nekoč prosto tekla in da je odgovorna za oblikovanje dolin in kanjonov na planetu. Vse to so najverjetneje spremenile velike podnebne spremembe izpred treh milijard let, je še dejal Green.

Izsledki najnovejše študije so pokazali, da teče na površini Marsa slana voda. Gre za prvi tovrstni dokaz, da na Marsu obstaja tekoča voda, ki je prvi pogoj za življenje.

Ekipa iz ZDA in Francije je sporočila, da je našla dokaz v črtah "hidriranih" vodnih mineralov, ki za svoje oblikovanje potrebujejo vodo.

Astrofiziki so dolgo domnevali, da bi lahko sezonske struge na rdečem planetu oblikovali tokove slane vode. Struge, dolge do nekaj sto metrov in običajno široke manj kot pet metrov se pojavljajo na pobočjih planeta v toplih letnih časih, se podaljšujejo, nato pa izginejo, ko se ohladi.

Že v aprilu so znanstveniki poročali, da so perkloratove soli, tako kot tiste v najnovejši študiji, široko razprostrte po površini Marsa in da sta tamkajšnja vlažnost in temperatura ravno pravšnji za obstoj slane vode. Perklorat je sicer visoko vpojen in znižuje ledišče vode, tako da ostaja tekoča tudi pri hladnejših temperaturah.

Nova študija je našla sledove te iste soli tudi v omenjenih strugah.

STA


Najbolj brano