Napolitano potrdil, da bo odstopil

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je danes posredno potrdil namero o odstopu s predsedniškega položaja.

Giorgio Napolitano Foto: STA
Giorgio Napolitano Foto: STA

RIM > V nagovoru diplomatskemu zboru v Italiji v predsedniški palači v Rimu je Giorgio Napolitano dejal, je ob koncu leta in pred koncem njegovega mandata potreben razmislek o zapletenem in težkem obdobju, ki ga sedaj preživljajo tako Italija kot Evropa in svet.

89-letni Napolitano sicer datumsko ni opredeli svojega morebitnega odstopa, o katerem v Italiji ugibajo že dlje časa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napolitano je predsednik Italija od leta 2006 in je ta položaj zasedel kot prvi bivši komunist. Pri spopadanju Italije z gospodarsko krizo je pogosto odigral ključno vlogo. S položaja predsednika države je nameraval odstopiti že lani, a se je po petih neuspešnih poskusih izvolitve svojega naslednika odločil, da se bo potegoval še za drugi mandat.

Napolitano je tudi prvi predsednik v zgodovini, ki je bil izvoljen dvakrat. Mandat predsednika Italije sicer traja sedem let.

Italijanskega predsednika volijo predstavniki obeh domov parlamenta in 20 italijanskih dežel, skupno 1007 predstavnikov. V prvih treh krogih glasovanja je za izvolitev potrebna dvotretjinska večina oziroma 672 glasov, v vseh nadaljnjih krogih pa zadošča že absolutna večina 504 glasovi.

STA


Najbolj brano