Napolitano odstopil

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je odstopil. Do izvolitve novega predsednika ali predsednice bo začasno izvrševal predsedniško funkcijo predsednik senata Pietro Grasso.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je odstopil. Foto: STA
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je odstopil. Foto: STA

RIM > Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa je Giorgio Napolitano odstopno izjavo podpisal ob 10.35.

Odstop je 89-letnik, ki je bil v Kvirinalu več kot osem let, napovedal v tradicionalnem nagovoru ob prehodu v novo leto, kot razloga pa navedel starost in utrujenost. Najstarejši predsednik kake evropske države in krizni menedžer številka ena v Italiji je na silvestrovo sporočil rojakom, da gre za osebno odločitev, na katero ne moreta vplivati ne parlament ne vlada v Rimu.

Prvi nekdanji komunist na čelu Italije se je želel umakniti že leta 2013, a je spričo kaosa ob predsedniških volitvah, ko sprtim strankam po več krogih ni uspelo najti kandidata, aprila 2013 pristal, da ga je parlament potrdil za še en mandat.

Napolitano, ki je bil predsednik Italije od leta 2006, si bo po napovedih po odstopu najprej privoščil kratek dopust, nato pa se bo kot dosmrtni senator vrnil v parlament.

“Veselim se vrnitve domov. Tu se mi je godilo zelo dobro, vse je zelo lepo. A vseeno je podobno zaporu,” je poudaril v torek. Vrnil se bo v svoje stanovanje v središču Rima nedaleč od Koloseja, kjer je do leta 2006, ko je bil prvič izvoljen za predsednika, živel s soprogo Clio.

Z Napolitanovim odstopom se bo tudi uradno začelo iskanje njegovega naslednika, ki bo državo vodil prihodnjih sedem let. Med možnimi kandidati za predsedniški stolček se omenjajo nekdanji predsednik Evropske komisije in dvakratni nekdanji premier Italije Romano Prodi, nekdanji premier Giuliano Amato in finančni minister Pier Carlo Padoan.

Novega predsednika bo na tajnem glasovanju izvolil volilni kolegij iz predstavnikov obeh domov parlamenta in 20 italijanskih dežel, skupno 1007 predstavnikov. Do izvolitve novega predsednika bo predsedniške naloge kot vršilec dolžnosti opravljal predsednik senata Pietro Grasso.

STA


Najbolj brano