Napadli hotel v Bamaku in zajeli talce

Dva ali trije domnevni džihadisti so zjutraj napadli Radisson Blu hotel v središču Bamaka, prestolnice Malija, in zajela okoli 170 talcev, med katerimi so bili številni tujci. Malijsko notranje ministrstvo ima za zdaj podatke o najmanj treh mrtvih, medtem ko malijska televizija ORTM poroča, da so varnostne sile že osvobodile več deset talcev.

Bamako Foto: Wikipedia
Bamako Foto: Wikipedia

BAMAKO > Kot poročanje televizije povzema francoska tiskovna agencija AFP, so varnostne sile sprožile operacijo v luksuznem hotelu in že kmalu jim je uspelo osvoboditi kakih 80 talcev. Vir na ministrstvu za varnost je pojasnil, da so varnostne sile osvobodile več deset talcev, še kakih 30 pa je nato uspelo zbežati samih. napadalci so še v hotelu in slišati je streljanje.

Po navedbah hotelske verige Rezidor, lastnice Radissona, je med talci kakih 140 hotelskih gostov in 30 uslužbencev. Gre za luksuzen hotel, priljubljen med diplomati in poslovneži. Napadalci naj bi prišli v vozilu z diplomatskimi tablicami in se tako izognili običajnim varnostnim ukrepom v hotelu.

Že pred operacijo malijskih varnostnih sil naj bi napadalci izpustili več talcev, domnevno muslimanov, ki so znali citirati Koran. Med talci naj bi bilo kakih 20 Indijcev, več je tudi Kitajcev in Turkov.

V malijskem mestu Sevare so teroristi avgusta letos 24 ur oblegali nek hotel in zajeli talce. Ubitih je bilo pet vojakov, pet uslužbencev Združenih narodov in štirje napadalci.

Uporniški sever Malija so spomladi 2012 zavzele z Al Kaido povezane džihadistične skupine, nato pa so bile s pomočjo francoskih vojakov januarja 2013 pregnane.

STA


Najbolj brano