Napadli nemški konzulat v Afganistanu

V četrtkovem napadu na nemški konzulat v afganistanskem mestu Mazar-i-Šarif je bilo po najnovejših podatkih policije ubitih najmanj šest ljudi, približno 120 pa jih je bilo ranjenih. Talibani so ponoči sporočili, da gre za maščevanje za zračni napad v provinci Kunduz, v katerem je umrlo 30 civilistov in za katerega je po njihovem sokriva Nemčija.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

KABUL > V sporočilu za javnost so talibani Nemčijo tudi označili za invazivno državo.

Nemčija naj bi bila po besedah tiskovnega predstavnika talibanov Sabiulaha Mudžahahida soodgovorna za ameriški zračni napad 3. novembra v provinci Kunduz. Menijo, da so Nemci ameriški vojski predali tajne informacije, zato so v četrtek napadli konzulat, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal Mudžahahid.

Nemške oblasti sicer trdijo, da nemška vojska ni bila vpletena v napad v Kunduzu. Tiskovni predstavnik ameriške vojske v Afganistanu general Charles Cleveland je za dpa sporočil, da so zračni napad izvedli za obrambo afganistansko-ameriških sil, ki so bile napadene v kopenski ofenzivi.

Afganistanski talibani so se v četrtek z avtomobilom, polnim eksploziva, zaleteli v stavbo nemškega konzulata. Avtomobil so razstrelili. V napadu je doslej življenje izgubilo najmanj šest ljudi, po informacijah lokalne policije je med njimi tudi eden od napadalcev. Več kot 120 ljudi je bilo ranjenih.

Še vedno ni jasno, koliko talibanov je bilo vpletenih v napad. Vodja lokalne policije Sajed Sadat je sporočil, da so davi po lokalnem času aretirali drugega napadalca. Našli so ga pod ruševinami. Nemško zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da je bilo v napad vpletenih več dobro oboroženih ljudi.

Vsi Nemci, zaposleni na konzulatu, so po podatkih nemškega zunanjega ministrstva na varnem in nepoškodovani. Na konzulatu je zaposlenih približno 24 nemških državljanov.

STA


Najbolj brano