Napadalec v Nemčiji naj bi se sam radikaliziral

Bavarski notranji minister Joachim Hermann je danes sporočil, da ni nobenih dokazov, da je imel mladoletni begunec iz Afganistana, ki je v ponedeljek zvečer na vlaku na Bavarskem z nožem in sekiro ranil pet ljudi, povezave s skrajno Islamsko državo. Slednja je pred tem pred obelodanila, da je bil Afganistanec eden njenih borcev.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

MÜNCHEN > Kot je na novinarski konferenci pojasnil Hermann, na roke naslikana zastava Islamske države in pisanja v paštunščini, ki so jih našli v begunčevi sobi, kažejo, da se je mladenič radikaliziral sam. Med drugim je 17-letnik za seboj pustil poslovilno pismo očetu in poziv muslimanom, naj se oborožijo.

Osameli storilec

Tudi nemški pravosodni minister Heiko Mass je Afganistanca označil za osamelega storilca, ki svojega dejanja ni uskladil z nekom tretjim.

Mladenič je napad izvedel v ponedeljek okoli 21.15 na regionalnem vlaku, ki je peljal med krajema Treuchlingen in Würzburg, na njem pa je bilo od 25 do 30 potnikov. Policija je mladeniča ubila, ko se je med begom s prizorišča zločina obrnil proti njim. Pred smrtjo naj bi vzkliknil Alah Akbar (Bog je velik).

Islamska država je v zadnjem času že prevzela odgovornost za napade, ki so jih zagrešili osameli napadalci

Policija kljub izjavam ministra še vedno preiskuje, ali je Afganistanca k napadu morda nagovoril skrajni islam. Islamska država je pred tem danes prek z njo povezane tiskovne agencije Amak obelodanila, da je bil najstnik njen borec, ki je z operacijo odgovoril na poziv k napadom na države koalicije, ki se bori proti IS.

Islamska država je v zadnjem času že prevzela odgovornost za napade, ki so jih zagrešili osameli napadalci. Agencija Amaq je tako v podobnem slogu v soboto sporočila, da je moški, ki je ob državnem prazniku v Nici minuli četrtek s tovornjakom ubil 84 ljudi, pripadnik IS.

Po navedbah analitikov IS odgovornost za takšne napade prevzema, čeprav napadalci pred tem z njo niso imeli nobenega stika. Dovolj je, da so pred tem prisegli zvestobo vodji IS Abu Bakru al Bagdadiju.

Med petimi ranjenimi, ki jih je poškodoval mladi Afganistanec, so štirje člani družine iz Hongkonga. Trije izmed ranjenih so še vedno v kritičnem stanju. Zaradi napada je bilo še 14 ljudi v šoku. Ena izmed prič, ki živi blizu kraja, kjer je nekdo med napadom vlak zasilno ustavil, je povedala, da je bil vagon videti kot klavnica.

Afganistanec je bil eden izmed skoraj 15.000 mladoletnikov brez spremstva, ki so lani med množico 1,1 milijona beguncev zaprosili za azil v Nemčiji, kažejo podatki nemške agencije za begunce Bamf. Številni med temi mladoletniki, ki so med drugim prišli tudi iz Sirije in Iraka, trpijo za posttravmatsko stresno motnjo.

Priče: Ni bil posebej veren

Kot je povedal bavarski minister, je mladenič v Nemčiji živel v domu za mladoletne begunce brez spremstva, nato pa so ga pred dvema tednoma namestili v rejniško družino blizu Würzburga. "Priče ga niso opisale kot kakorkoli radikaliziranega ali fanatičnega," je še povedal Hermann. "Ob muslimanskih praznikih je obiskoval mošejo, a ni bil videti posebej veren," je dodal.

Nemška policija je sicer uvedla tudi notranjo preiskavo o tem, ali je bilo upravičeno, da so ga policisti ubili. Ena vidnejših političark iz stranke Zelenih Renate Künast je že kritizirala ravnanje policistov in poudarila, da bi ga morali onesposobiti, ne pa ubiti.

STA


Najbolj brano