Napadalec v Münchnu se je na streljanje pripravljal leto dni

Osemnajstletnik, ki je v petek v strelskem pohodu v Münchnu ubil devet ljudi, nato pa si je sodil sam, svojih žrtev ni izbral ciljno, je danes povedal nemški tožilec. Napad je načrtoval leto dni, preiskava pa je pokazala tudi na psihično obolenje storilca, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

MÜNCHEN > Dosedanja preiskava je pokazala, da napadalec David Ali Sonboly svojih žrtev ni namerno izbral, je na današnji novinarski konferenci povedal vrhovni državni tožilec Thomas Steinkraus-Koch. Sedem od devetih ubitih žrtev je sicer imelo nenemško ozadje, navaja dpa.

Strelca ni motivirala politična ideologija, svoje žrtve pa je izbiral naključno, je še dejal Steinkraus-Koch.

Preiskava je potrdila, da je bil mladenič obravnavan zaradi psihiatričnega obolenja. Lani je dva meseca preživel v zaprti psihiatrični ustanovi, obravnavali so ga zaradi “socialnih fobij” in tesnobnosti oziroma depresije.

V njegovem stanovanju so našli tudi zdravila, vendar ni jasno, ali jih je tudi jemal. To naj bi pokazale toksikološke preiskave, ki pa bodo trajale več tednov.

Steinkraus-Koch je povedal tudi, da je Sonboly redno igral strelske video igre, kot je Protinapad (Counter-Strike). Orožje naj bi pridobil s Slovaške, in sicer nezakonito prek tako imenovanega temnega spleta. Orožje je bilo najprej predelano v gledališki pripomoček, nato pa znova adaptirano v nevarno orožje.

Na streljanje se je storilec pripravljal leto dni, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal prvi mož bavarske policije Robert Heimberger. V tem času je obiskal prizorišče strelskega pohoda na šoli v nemškem Winnendenu in posnel več fotografij. Za svoje dejanje je pripravil tudi poseben pisni “manifest”, podobno kot norveški terorist Anders Behring Breivik.

Strelski pohod je Sonboly namreč izvedel prav na peto obletnico napada Breivika, ki je ubil 77 ljudi.

Sicer pa so preiskovalci razkrili še, da je bil leta 2012 napadalec tarča nadlegovanja sošolcev. Ali je imelo to kakršno koli zvezo z napadom, še ni jasno.

Z lažnim računom na spletnem družbenem omrežju facebook je Sonboly napovedal da bo v restavraciji hitre prehrane McDonald's plačal hrano za vse. “To je bil poskus tja pritegniti ljudi,” je povedal Heimberger. Vendar pa po doslej zbranih podatkih med žrtvami ni ljudi, s katerimi je bil storilec v stiku prek tega omrežja.

Na svojem pohodu je Sonboly izstrelil najmanj 57 strelov. Sodil si je s strelom v glavo, policijskih krogel v njegovem telesu niso našli.

V Münchnu so sicer danes v smrtni nevarnosti zaradi poškodb še tri osebe. Skupno je bilo po uradnih navedbah v strelskem pohodu ranjenih 35 ljudi.

STA


Najbolj brano