Napadalec v Manchestru poznan obveščevalnim službam

Napadalec, ki se je v ponedeljek zvečer razstrelil v Manchestru in ubil 22 ljudi, je bil “v določeni meri” poznan obveščevalnim službam, je danes dejala britanska notranja ministrica Amber Rudd. Nadaljuje se preiskava napada, na dan prihaja tudi vse več podatkov o smrtnih žrtvah.

Napadalec, ki se je v ponedeljek zvečer razstrelil v Manchestru in ubil 22 ljudi,  je bil “v določeni meri” poznan 
obveščevalnim službam. Foto: Youtube
Napadalec, ki se je v ponedeljek zvečer razstrelil v Manchestru in ubil 22 ljudi, je bil “v določeni meri” poznan obveščevalnim službam. Foto: Youtube

MANCHESTER > “Prepričana sem, da bomo v prihodnjih dneh in tednih dobili več informacij o njem,” je za Sky News dejala ministrica Amber Rudd. Po njenih besedah se glede na dosedanje ugotovitve “zdi verjetno”, da ni deloval sam.

Pojasnila je, da varnostne službe “poznajo” veliko ljudi, a to še ne pomeni, da morajo zato prijeti vsakega. Ne preseneča je, da je skupina Islamska država takoj prevzela odgovornost za napad, vendar še vedno nimajo potrditve o neposredni vpletenosti te teroristične organizacije.

V državi se nadaljuje preiskava napada, ki po navedbah manchestrske policije zelo dobro napreduje. Pri tem izpostavljajo torkovo aretacijo osumljenca in več racij. Čeprav je napadalec - 22-letni Salman Abedi libijskega rodu - napad izvedel sam, policija že vse od začetka preiskuje možnost, da je pri pripravi sodelovala širša skupina.

Po napadu so na Otoku pozno v torek povišali stopnjo teroristične grožnje na najvišjo. Kot je pojasnila premierka Theresa May, bodo na ključna prizorišča v podporo policiji namestili vojake. Gre za Buckinghamsko palačo, sedež vlade na Downing Streetu, veleposlaništva in Westminstrsko palačo.

Vojaško osebje bo po potrebi v prihodnjih tednih prisotno tudi na dogodkih, kot so koncerti. Kot je poudarila Mayeva, ne želi, da bi to javnost prestrašilo, češ da gre za “sorazmeren in razumen ukrep”.

Identiteto treh smrtnih žrtev - osemletne deklice, 18-letnice in 28-letnega moškega - so razkrili že v torek. Danes je smrt svoje 15-letne hčerke na facebooku potrdila njena mati, potem ko jo je družina ves torek v upanju, da je med ranjenimi iskala tudi prek družbenih omrežij.

Poljsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da sta med smrtnimi žrtvami tudi poljska državljana, ki sta veljala za pogrešana. Gre za starše, ki so po koncertu prišli po hčerki. “Danes smo na žalost prejeli novico, da nista preživela eksplozije,” je povedal poljski zunanji minister Witold Waszczykowski.

Še en poljski državljan je med ranjenimi, je dodal minister. Gre za očeta, ki se je skupaj z družino udeležil koncerta. V bolnišnici so ga operirali in naj bi bil izven smrtne nevarnosti, je povedal Waszczykowski.

V kritičnem stanju naj bi bilo okoli 20 ranjenih. Skupno so reševalci oskrbeli 64 ranjenih, je povedal vodja zdravstvenih oblasti v Manchestru Jon Rouse. Kot je pojasnil, se soočajo z amputacijami okončin.

“To so zelo travmatične poškodbe,” je dejal Rouse in dodal, da bodo številni potrebovali veliko časa za okrevanje in vrnitev v normalno življenje.

STA


Najbolj brano