Napadalec na vlaku v Franciji obtožen načrtovanega napada

Francosko tožilstvo je proti Maročanu v zvezi z napadom na francoskem vlaku minuli teden tudi uradno vložilo obtožnico in zanj odredilo pripor. 25-letni Ayoub El Khazzani je obtožen “ciljnega in naklepnega” džihadističnega napada, ki bi se končal s pokolom, če ne bi posredovali drugi potniki.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

PARIZ > Obtožnica ga bremeni poskusa umora teroristične narave, poleg tega pa tudi sodelovanja v “teroristični združbi s ciljem izvedbe enega ali več pogubnih napadov”, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Še pred vložitvijo obtožnice je pariški tožilec Francois Molins v torek pojasnil, da se je osumljenec minuli petek vkrcal na vlak v Bruslju, oborožen s kalašnikovko in 270 kroglami, pri sebi je imel tudi pištolo, plastenko goriva in nož.

Brez zgornjega dela oblačil je izstopil iz straniščnih prostorov na vlaku, nakar so ga obvladali dva mlada ameriška vojaka, njun prijatelj in 62-letni Britanec. Vsi štirje so bili odlikovani z najvišjim francoskim odlikovanjem, legijo časti.

Po besedah Molinsa so trditve Ayouba El Khazzanija, da je nameraval zgolj oropati potnike, “le malo verjetne”. Poleg tega naj bi se osumljenec v svojih odgovorih vse bolj izmikal, v ponedeljek pa sploh ni hotel več sodelovati v policijskih zaslišanjih.

Med nizom dokazov, ki govorijo v prid obtožbi “poskusa umora” kot dela “ciljnega in naklepnega” terorističnega napada, je Molins navedel dejstvo, da je Khazzani junija obiskal mesto na jugu Turčije, od koder bi lahko odpotoval v Sirijo. Poleg tega je pred napadom na svojem telefonu gledal video posnetek, ki poziva “k nasilnim dejanjem v imenu radikalnega islama”.

Preiskovalci so sumničavi tudi do tega, kako si je lahko Khazzani, ki trdi, da je v Bruslju spal na prostem, privoščil vozovnico za vlak za prvi razred, ki stane 149 evrov. Glede na navedbe prodajalcev vozovnic je Khazzani plačal z gotovino in zavrnil možnost nakupa karte za predhodni vlak, na katerem so bili še prosti sedeži, kar po mnenju Molinsa nakazuje na skrbno vnaprej načrtovan napad.

STA


Najbolj brano