Napadalec na mošejo v Quebecu podpornik Marine Le Pen

Kanadsko tožilstvo je v ponedeljek 27-letnega Alexandra Bissonnetta, ki je v nedeljo zvečer v času molitve izvedel strelski napad v mošeji v mestu Quebec in pobil šest ljudi, ranil pa 19, obtožilo šestih umorov in petih poskusov umora. Policija je potrdila, da je napadel izvedel sam, potem ko so sprva poročali o dveh napadalcih.

QUEBEC > Motiva za Bissonnettov morilski pohod, ki so ga kanadske oblasti označile za terorističnega, še niso sporočili. Po navedbah policije pa ga čaka še več obtožb, tudi za ogrožanje nacionalne varnosti in terorizem.

Podpornik Marine Le Pen

Po poročanju medijev je študent antropologije in politologije na univerzi Laval v mestu Quebec znan kot nacionalist ter po skrajno desničarskih ter protimuslimanskih in protipriseljenskih stališčih. Še posebej pogosto je izražal podporo francoski desničarski političarki Marine Le Pen, ki je lani obiskala mesto Quebec.

Do napada v nedeljo je prišlo okoli 20. ure po krajevnem času v predmestju Quebeca Ste-Foy severovzhodno od Montreala. Priče so uvodoma poročale o dveh napadalcih v smučarskih maskah, ki sta vdrla v mošejo in začela streljati. Policija je kasneje potrdila aretacijo dveh oseb, v ponedeljek pa pojasnila, da je osumljena le ena oseba, drugo osebo pa obravnavajo kot pričo.

V ponedeljek so objavili tudi ime morilca, ki je nato stopil pred sodnika, ki ga je obtožil za umore in poskuse umorov. Policija je sporočila, da je pobijal sam.

V mošeji je bilo v času napada približno 50 vernikov. V streljanju je Bissonnette ubil šest moških, starih od 39 do 60 let. Od 19 ranjenih jih je pet še vedno v bolnišnici, dva sta v kritičnem stanju.

Prijeli so ga kakih 20 kilometrov od kraja napada, potem ko je poklical policijo in povedal, da se je pripravljen predati. V njegovem avtomobilu so našli več kosov strelnega orožja.

Obsodbe z vsega sveta

Isto mošejo so nestrpneži lani onečastili s svinjsko glavo pred vrati in napisom "dober tek".

Napad je doživel vsesplošno obsodbo v Kanadi in po svetu. Več sto ljudi se je kljub mrazu v ponedeljek zvečer v poklon žrtvam v skoraj vseh kanadskih mestih udeležilo bedenja ob svečah. V redkem izrazu enotnosti pa so premier Justin Trudeau in voditelji vseh večjih političnih strank v parlamentu izrazili podporo več kot milijonski muslimanski skupnosti v državi in se nato udeležili bedenja v mestu Quebec.

Trudeau je napad označil za terorističnega, ob tem pa poudaril, da sta raznolikost in strpnost do drugih ver dobra stran Kanade. Premier province Quebec Philippe Couillard pa je pozval k ukrepanju proti vsakršnemu nasilju ter k solidarnosti z muslimani.

Napad se je zgodil zatem, ko je Kanada izrazila pripravljenost, da bo sprejela muslimanske begunce, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump z izvršnim ukazom v petek začasno prepovedal vstop vsem beguncem in državljanom sedmih muslimanskih držav.

STA


Najbolj brano