V napadu na hotel v Tuniziji 28 mrtvih

V napadu na hotel v tunizijskem obmorskem turističnem mestu Sousse je bilo po najnovejših podatkih tunizijskega notranjega ministrstva danes ubitih najmanj 28 ljudi, 36 je ranjenih. Med žrtvami so tudi tuji turisti. Njihova narodnost ni natančno znana, večina gostov napadenega hotela pa je Britancev in državljanov srednjeevropskih držav.

Sousse v Tuniziji Foto: Wikipedia
Sousse v Tuniziji Foto: Wikipedia

SOUSSE > Notranje ministrstvo je napad na hotel Imperial Marhaba označilo za terorističnega in sporočilo, da so ubili napadalca. Niso izključili možnosti, da bi lahko šlo za več napadalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neimenovani varnostni vir je dejal, da sta napad izvedla dva terorista, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik ministrstva Mohamed Ali Aroui je dejal, da je terorist v hotel prišel od zadaj in da je streljal na domače in tuje goste ter da so varnostne sile takoj posredovale, poroča tunizijska tiskovna agencija TAP. Napadalec je bil ubit v obstreljevanju, je dejal. Kot navajajo tunizijski mediji, je do napada prišlo na plaži pred hotelom. Šlo naj bi za najhujši napad v državi v več kot desetletju.

Priče so navedle, da so po streljanju turisti množično bežali s plaže. Slišati naj bi bilo več kot 20 do 30 strelov, preden so začeli bežati, enega od britanskih turistov navaja AFP. Potem so iz bližnjega letovišča slišali nekakšno eksplozijo, je še povedal Gary Pine za britansko Sky News. Dodal je, da je bilo na plaži več sto ljudi iz več hotelov. Sprva pa so mislili, da gre za petarde.

Po zadnjih podatkih je življenje v napadu izgubilo 28 ljudi, saj je poškodbam podlegla še ena ranjena oseba, so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali na tunizijskem zdravstvenem ministrstvu. Ranjenih je bilo 36 ljudi, med njimi pa so državljani Velike Britanije, Belgije, Nemčije in Norveške, so še dejali.

Narodnost smrtnih žrtev ni natančno znana, so pa po navedbah notranjega ministrstva med njimi Tunizijci, Britanci, Nemci in Belgijci. Kot so sporočili iz hotela Imperial Marhaba, je večina njihovih gostov sicer Britancev in državljanov srednjeevropskih držav.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, a so islamski skrajneži turistične kraje v državi napadali že prej zaradi njihovega zahodnega življenjskega stila in tolerance do alkohola, navaja agencija Reuters.

V Soussu, letoviškem mestu ob Sredozemlju, ki je zelo priljubljeno med evropskimi turisti, se je pred luksuznim hotelom Riadh Palm oktobra 2013 razstrelil samomorilski napadalec, potem ko je večkrat neuspešno skušal vdreti v hotel.

Gre za drugi večji letošnji napad v državi, eni najbolj sekularnih v arabskem svetu, tokrat med muslimanskim svetim mesecem ramazanom. V Tuniziji veljajo okrepljeni varnostni ukrepi od marca, ko so skrajneži Islamske države ubili 21 turistov in policista v muzeju Bardo v tunizijski prestolnici.

Radikalne islamistične skupine so v porastu v državi, odkar je bil januarja 2011 v revoluciji strmoglavljen Zine El Abidine Ben Ali, prvi voditelj med tako imenovano arabsko pomladjo.

Leta 2002 je bilo na otoku Djerba v eksploziji tovornjaka, polnega z eksplozivom, ubitih 14 nemških turistov, trije Tunizijci in dva Francoza. Za napad je odgovornost prevzela Al Kaida.

Napad se je zgodil na dan, ko je prišlo že do dveh napadov islamskih skrajnežev. V Kuvajtu je bilo v napadu na šiitsko mošejo ubitih najmanj 13 ljudi, 25 pa ranjenih. Odgovornost je prevzela Islamska država. V Franciji pa je bil obglavljen moški.

STA


Najbolj brano