Napadalce v Parizu naj bi radikaliziral Farid Benyettou

Ključno vlogo pri radikalizaciji bratov Saida in Cherifa Kouachija, glavnih osumljencev za sredin napad na sedež satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu, naj bi odigral skrajni islamski pridigar Farid Benyettou, ki že leta pridiga po pariških mošejah in novači džihadiste.

Ključno vlogo pri radikalizaciji bratov Saida in Cherifa Kouachija, glavnih osumljencev za sredin napad na sedež satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu, naj bi odigral skrajni islamski pridigar Farid Benyettou, ki že leta pridiga po pariških mošejah
Ključno vlogo pri radikalizaciji bratov Saida in Cherifa Kouachija, glavnih osumljencev za sredin napad na sedež satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu, naj bi odigral skrajni islamski pridigar Farid Benyettou, ki že leta pridiga po pariških mošejah 

PARIZ > Z njim naj bi bil povezan tudi tretji napadalec v francoski prestolnici.

Farid Benyettou je tako kot brata Kouachi francoski državljan alžirskega porekla. Vsi trije so tudi podobne starosti, malo čez 30 let. Znan je po velikih sončnih očalih in rdeče-beli kefiji, tradicionalnem arabskem pokrivalu.

Kot na spletu piše britanski International Business Times (IBT), je Benyettou postal znan že pred desetletjem, na vrhuncu vojne v Iraku, ko je v pariških mošejah pridigal proti ameriški okupaciji ter francoske muslimane pozival, naj se pridružijo boju proti Američanom v Iraku.

Ameriški časnik LA Times je leta 2005 objavil zgodbo neke judinje in njenega muslimanskega fanta, ki ga je radikaliziral Benyettou, potem ko se je udeležil ene od njegovih tako imenovanih študijskih skupin v Parizu. “Bilo je kot v sekti,” je za časnik takrat povedala ženska in mladega pridigarja opisala kot mojstra manipulacije, ki je znal zelo dobro spreobračati ljudi.

Njenega partnerja so kasneje ujeli v Iraku, kjer se je boril proti ameriškim četam, in je bil zaprt v zloglasnem bagdadskem zaporu Abu Grajb. Zlorabe zapornikov v tem zaporu so bile sicer “voda na mlin” Benyettoujevim pozivom in pridigam.

...

Kot nekakšen guru je pred približno desetletjem oblikoval svojo radikalno celico, v kateri so se zbirali podobno misleči mladi muslimani iz pariških predmestij, skupaj prebirali Koran, se urili v bližnjem parku in se udeleževali protestov proti prepovedi naglavnih rut na francoskih šolah.

Obenem je Benyettou preko te skupine, poimenovane Butte-Chaumont po parku v 19. pariškem okrožju, v letih 2004-2006 rekrutiral borce za vejo teroristične mreže Al Kaida v Iraku, ki velja za nekakšen zametek še skrajnejše in okrutnejše Islamske države.

Brata Kouachi naj bi Benyettouja spoznala pred več kot desetletjem, ko so obiskovali isto mošejo v Parizu. Benyettoujevi skupini naj bi domnevno pripadal tudi 32-letni Amedy Coulibaly, ki naj bi v četrtek na jugu Pariza ubil policistko, danes pa v neki judovski trgovini na vzhodu Pariza zajel več talcev.

Cherif Kouachi in Benyettou sta bila leta 2005 aretirana, tik preden naj bi preko Sirije odpotovala na iraška bojišča. Takrat 26-letni Cherif je bil leta 2008 obsojen na tri leta zapora, od tega leto in pol pogojno. Leto dni starejši Benyettou je priznal, da je deset ljudi prepričal, da odidejo v Irak in se pridružijo džihadu, in je bil obsojen na šest let zapora.

Iz zapora naj bi Benyettou prišel nekje okoli leta 2011, kaj se je z njim dogajalo po tem, pa ni znano, na spletu piše ameriški tednik Newsweek.

...

Cherif Kouachi pa naj bi po prihodu iz zapora skupaj s Coulibalyjem leta 2010 sodeloval pri poskusu pobega še enega islamista iz zapora, a so slednjega prijeli in je bil nato obsojen na pet let zapora.

“Okostje” Benyettoujeve salafistične različice islama naj bi sicer po nekaterih navedbah - med drugim v knjigi o islamu v Evropi, ki jo je leta 2007 objavil bruseljski Center za evropske politične študije (CEPS) - nastalo, ko se je preko svojega svaka v najstniških letih družil s pripadniki alžirske skrajne islamistične stranke Islamska rešilna fronta (FIS).

Svaka so leta 1998 aretirali in izgnali v Alžirijo, ker naj bi načrtoval napad med svetovnim nogometnim prvenstvom v Franciji.

CEPS je sicer v knjigi zapisal, da Benyettou nasprotuje vsakršnemu nasilju v imenu islama in vztraja, da imajo muslimani v Evropi možnost vplivati na politiko preko demokratičnih instrumentov in svobode izražanja.

STA


Najbolj brano