Lov za osumljencema se nadaljuje severovzhodno od Pariza

Lov za osumljencema za pokol v pariškem satiričnem tedniku Charlie Hebdo se nadaljuje na območju vasi Longpont severovzhodno od Pariza. Po poročanju časnika Le Figaro so do zob oboroženi pripadniki varnostnih sil zaprli ceste v smeri vasi in preiskali več hiš. Iskanje je zdaj osredotočeno na tem območju.

Osumljenca za sredin strelski napad v Parizu, ki sta od napada na begu, sta se zabarikadirala v neko hišo v kraju Crepy-en-Valois severno od Pariza.
Osumljenca za sredin strelski napad v Parizu, ki sta od napada na begu, sta se zabarikadirala v neko hišo v kraju Crepy-en-Valois severno od Pariza.  

PARIZ > Francoski mediji so pred tem poročali, da sta se osumljenca - gre za brata Cherifa in Saida Kouachija - zabarikadirala v hišo v bližnjem kraju Crepy-en-Valois. Župan občine Bruno Fortier teh informacij ni potrdil. Sicer je povedal, da obrobje mesta preletavajo helikopterji ter da je na območju veliko policistov.

Francija je po napadu v Parizu močno poostrila varnostne ukrepe. Za varnost v državi tako po podatkih notranjega ministrstva skrbi več 88.000 pripadnikov varnostnih sil - 50.000 policistov, 32.000 orožnikov, 5000 pripadnikov mobilnih sil policije in žandarmerije ter 1150 vojakov. Samo v pariški regiji je vpoklicanih 9650 pripadnikov varnostnih sil.

Naboje, ki sta jih izstrelila osumljenca sredine terorističnega napada v Parizu, naj bi leta 1997 izdelala bosanska tovarna orožja Igman Zavod iz Konjice, poroča Žurnal24.si. Kot kaže naj bi napadalca streljala s puškami kalašnikov. Naboje, ki naj bi jih izstrelila osumljenca v Franciji, naj bi omenjeno podjetje izdelalo tik po razpadu nekdanje Jugoslavije oziroma ob koncu vojne v BiH, ko naj bi velike količine orožje iz BiH in tudi ostalih držav Zahodnega Balkana večinoma nezakonito potovale v tedaj precej razvitejši del Evrope, še dodajajo na portalu.

Župan je pojasnil, da obrobje mesta preletavajo helikopterji ter da je na območju veliko policistov. Dodal je, da dostop do mesta ni onemogočen in da ni sprejel nobenih posebnih ukrepov

42-letni policist Ahmed Merabet, ki ga je eden od napadalcev hladnokrvno ustrelil v glavo pred poslopjem uredništva Charlie Hebdo, je alžirskega rodu, tako kot napadalca.

Napad izvedla "družinska" teroristična celica

Po poročanju francoskega časnika Le Monde je napad izvedla "družinska" teroristična celica, saj naj bi bil 18-letnik, ki se je predal policiji, sorodnik Cherifove soproge. Imata enak priimek. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za Mourada Hamyda, ki bi bratoma lahko pomagal pri begu z avtomobilom. Njegova vpletenost je vprašljiva, saj so sosedi in številni njegovi sošolci pričali, da je bil v sredo dopoldne v šoli. Iz policijskih virov se je izvedelo, da je v priporu, da pa proti njemu niso vložili še nobenih obtožb.

Med trojico je najbolj znan mlajši brat, 32-letni Cherif Kouachi, džihadist, ki je že leta dobro znan protiteroristični policiji. Leta 2005 so ga prijeli, tik preden je hotel odpotovati v Irak, in ga nato leta 2008 obsodili na tri leta zapora, od tega 18 mesecev pogojno, zaradi sodelovanja pri pošiljanju islamskih borcev teroristični mreži Al Kaida v Irak. Takrat je bil znan pod imenom Abu Issen, sodeloval pa je v pariški mreži, ki je v Irak pošiljala borce med ameriško invazijo na Irak.

Dve leti kasneje je bil naveden v policijskem poročilu v povezavi s poskusom pobega iz zapora Smaina Aita Alija Belkacema, ki je bil leta 2002 obsojen na dosmrtni zapor zaradi bombnega napada železniški postaji v Parizu oktobra 1995, v katerem je bilo 30 ljudi ranjenih.

Brata sta že kot otroka ostala brez obeh staršev

Cherif Kouachi je bil tudi osumljen, da je blizu še enemu ključnemu francoskemu džihadistu, Djamelu Beghalu, ki je bil zaradi načrtovanja napadov deset let v zaporu. Osumljen je bil, da sta sodelovala pri programih urjenja, a so bile obtožbe proti njemu kasneje umaknjene. Odraščal je v Rennesu in menda ni nikoli potoval v tujino.

Tudi njegov starejši, 34-letni brat Said naj bi bil stari znanec policije, tako kot brat pa je bil rojen v Parizu. Brata sta že kot otroka ostala brez obeh staršev, priseljencev iz Alžirije.

Preberite še:

Po streljanju južno od Pariza umrla policistka

Po napadu v Parizu pridržali sedem ljudi, brata še na begu

Napad v Parizu najhujši v Franciji v skoraj dveh stoletjih

Charlie Hebdo je že večkrat razburil muslimane

STA


Najbolj brano