Napad v Surucu naj bi izvedel 20-letni Turek, povezan z IS

Ponedeljkov samomorilski napad v turškem mestu Suruc ob meji s Siriji, v katerem je življenje izgubilo 32 ljudi, naj bi izvedel 20-letni Turek, povezan s skrajno Islamsko državo (IS). Kot je povedal neimenovani predstavnik turških oblasti, so to ugotovili s testi DNK.

Fotografija je simbolična. Foto: Danish Ismail
Fotografija je simbolična. Foto: Danish Ismail

ANKARA > Kot je še povedal uradnik, je napadalec prijavljen v provinci Adiyaman na jugovzhodu Turčije. Turški mediji medtem danes poročajo, da gre za moškega z začetnicami S.A.A. S teroristi IS naj bi se prvič povezal pred dvema mesecema.

Turške oblasti so medtem danes blokirale Twitter in omejile dostop do facebooka, s čimer skušajo omejiti širjenje fotografij in posnetkov s prizorišča napada. Blokado spletnih družbenih omrežij je odredilo sodišče v Surucu. Obenem naj bi oblasti sicer skušale tudi zajeziti protivladne proteste, ki so več turških mest pretresli v ponedeljek in torek in na katerih udeleženci soodgovornost za napad pripisujejo oblastem, ki da niso dovolj storile v boju proti IS.

Kot še dodajajo, oblasti preiskujejo morebitno povezavo med ponedeljkovo eksplozijo in junijskim bombnim napadom v večinsko kurdskem Diyarbakirju. Šlo naj bi namreč za zelo podobni bombi.

S.A.A. bi lahko bil povezan z napadalcem iz Diyarbakirja, oba naj bi se približno v istem času pridružila IS.

V bombnem napadu v Diyarbakirju so bili ubiti štirje ljudje, več deset je bilo ranjenih. Eksplodiralo je 5. junija na predvolilnem shodu prokurdske stranke HDP.

Tarča napada v Surucu so bili medtem mladi aktivisti, večinoma študentje iz različnih koncev Turčije, ki so v kurdskem Surucu pripravljali projekte obnove bližnjega mesta Kobane na sirski strani meje. To je bilo lani v obleganju IS opustošeno.

Na prizorišču napada v Surucu so sicer našli tudi žensko truplo, ki ga zaenkrat niso mogli identificirati, in preiskovalci preverjajo, ali gre mogoče za samomorilsko napadalko in sta bila torej napadalca dva, še piše AFP.

STA


Najbolj brano