Napad v Dortmundu: motiv naj bi bil finančen

Nemška policija je danes prijela domnevnega napadalca z eksplozivom na moštveni avtobus Borrussie Dortmunda (BVB) 11. aprila v Dortmundu, so sporočili iz tožilstva. Povedali so, da je bil njegov motiv finančen in ne terorističen. Gre za 28-letnega Sergeja W. rusko-nemškega porekla, ki so ga prijeli blizu mesta Tübingen.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

BERLIN > Moški je želel z napadom pridobiti finančno korist, saj je želel doseči znižanje vrednosti delnic kluba BVB. Kot so ugotovili v preiskavi, je moški, ki je bival v istem hotelu kot člani kluba pred tekmo, na dan napada kupil 15.000 opcij na paket delnic kluba v vrednosti 78.000 evrov. Po poročanju časnika Bild je upal, da bo zaslužil do 3,9 milijona evrov, če bi vrednost delnic padla.

Policija išče še dva domnevna sostorilca 28-letnika. Osumljena sta, da sta prevzela najeto vozilo, s katerim naj bi bile eksplozivne naprave prepeljane v Dortmund, je poročal Bild.

V napadu na avtobus s tremi eksplozivnimi telesi, ki je bil z ekipo na poti na tekmo četrtfinala lige prvakov v Dortmundu med Borussio in Monacom, sta bili 11. aprila ranjeni dve osebi - nogometaš Marc Bartra in policist, ki je na motorju spremljal avtobus. Tekma je bila nato preložena na naslednji dan.

Tožilstvo osumljenca bremeni poskusa umora, sprožitve eksploziva in povzročitve hude telesne poškodbe.

Sergej W. bi opcije lahko prodal do 17. junija po vnaprej določeni ceni in v primeru velikega padca vrednosti delnic bi mastno zaslužil. Če bi bili nogometaši v napadu hudo ranjeni ali celo ubiti, bi vrednost delnic znatno padla, je navedlo tožilstvo.

Po napadu je vrednost delnic padla za 5,5 odstotka, v četrtek je bila vredna 5,36 evra.

Osumljenec je posojilo za nakup opcij vzel 3. aprila in jih nato kupil preko spleta iz hotela L'Arrivee, kjer so kasneje bivali tudi nogometaši. Sobo v hotelu je rezerviral sredi marca, in sicer od 9. do 13. aprila in od 16. do 20. aprila. V teh dveh terminih je imela Borussia na sporedu obračuna z Monacom, čeprav takrat še ni bilo jasno, kdaj bo tekma potekala v Dortmundu.

Eksplozivne naprave, napolnjene s kovinskimi delci, so bile po navedbah tožilstva skrite v živi meji ob avtobusu, dve pri tleh, ena pa na višini približno enega metra. Osumljenec jih je sprožil daljinsko, nekaj kovinskih delcev pa so našli do 250 metrov daleč stran.

Na kraju so našli papir, na katerem so odgovornost za napad prevzeli islamski skrajneži. Poznavalci so sicer izrazili dvom v avtentičnost sporočila. Zaradi povezav z islamisti so pridržali nekega Iračana, vendar so preiskovalci ugotovili, da ni bil vpleten v napad.

STA


Najbolj brano